Υποχρεωτικά γίνονται από το νέο ακαδημαϊκό έτος τα μαθήματα ισλαμικών σπουδών στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη επιστροφής των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Προσθέτουμε άλλα πέντε μαθήματα θρησκευτικού περιεχομένου στα οκτώ που υπάρχουν σήμερα στις πανεπιστημιακές σπουδές», δήλωσε ο Αμπντούλ Μπάκι Χακάνι, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν. Μεταξύ αυτών είναι η Ισλαμική Ιστορία, η Πολιτική και η Διακυβέρνηση, ενώ τα υποχρεωτικά θρησκευτικά μαθήματα θα αυξηθούν από ένα σε τρία την εβδομάδα.
Ορισμένες σχολές πάντως έχουν ήδη τροποποιήσει το πρόγραμμά τους αφαιρώντας μαθήματα-ταμπού στο πλαίσιο της ερμηνείας του ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν, όπως αυτά της μουσικής και της γλυπτικής. Επίσης, υπάρχουν αντικείμενα σπουδών που δεν διδάσκονται λόγω έλλειψης καθηγητών.
Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα κορίτσια, στέλεχος του υπουργείου Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «οι οικογένειες στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν πειστεί» πως είναι αναγκαίο να στέλνουν τις κόρες. Βέβαια, το λουκέτο μπήκε «για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους» σύμφωνα με τους Ταλιμπάν.
Χωρίς ανοιχτά σχολεία οι νεαρές Αφγανές δεν μπορούν να αποφοιτήσουν και άρα δεν μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στα πανεπιστήμια. Να σημειωθεί ότι την περίοδο του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001) τα κορίτσια δεν φοιτούσαν καθόλου στο σχολείο, ούτε καν στο δημοτικό.