Η Αίγυπτος ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανάμεσα τους και τη φύτευση 100 εκατομμυρίων δέντρων σε όλη την επικράτεια.
Τα παραπάνω υλοποιούνται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 (COP27 ) τον Νοέμβριο στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 7 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί είπε: «Η πρωτοβουλία ξεκινά με μια εκτεταμένη εκστρατεία δάσωσης και στις δύο πλευρές των αυτοκινητοδρόμων, καθώς στοχεύουμε να αυξήσουμε τον πνεύμονα πρασίνου στις αιγυπτιακές πόλεις».
Στις 10 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους κυβερνήτες να ξεκινήσουν την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τη φύτευση 100 εκατομμυρίων δέντρων στις δύο πλευρές των κύριων οδικών αξόνων, που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε νέο οδικό έργο περιλαμβάνει φύτευση περιμετρικά του με τα κατάλληλα δέντρα, σε συντονισμό με τα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας.
Διέταξε επίσης την κατασκευή κεντρικών πάρκων στις μεγάλες πόλεις για να «παρέχει έναν πνεύμονα πρασίνου σε μεγάλες περιοχές για τους πολίτες σε αυτές τις πόλεις».
Η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Γιασμίν Φουάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης: «Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να διπλασιάσει το κατά τετραγωνικό μέτρο πρασίνου σε όλη την Αίγυπτο, να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου, να βελτιώσει την υγεία των πολιτών και να απορροφήσει τους ρύπους και τις αναθυμιάσεις».
Η υπουργός συνέχισε, «Η οικονομική απόδοση αυτής της πρωτοβουλίας είναι να έχουμε καρποφόρα δέντρα όπως ελιές ή ξυλώδη δέντρα που μπορούν να παράγουν ξύλο».
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για το τέλος της φύτευσης 100 εκατομμυρίων δέντρων.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι Φουάντ και Μαντμπούλι εξέτασαν επίσης τις λεπτομέρειες και για τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών μιας χρήσης.
«Η στρατηγική στοχεύει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης πλαστικών σακουλών στην υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, μειώνοντας την κατανάλωση πλαστικών σακουλών σε 100 σακούλες ανά άτομο ετησίως έως το 2025 και 50 σακούλες ανά άτομο ετησίως. μέχρι το 2030», εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο Samir Tantawi, διευθυντής του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, είπε στο Al-Monitor, «Αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς τα δέντρα παγκοσμίως απορροφούν περίπου 16 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και παράγουν οξυγόνο. Δίνουν επίσης μια αισθητική εμφάνιση στην περιοχή στην οποία αναπτύσσονται και βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από την παρατεταμένη σκόνη.»
Είπε, «Είναι σημαντικό να επιλέξουμε τους κατάλληλους τύπους δέντρων για αυτήν την πρωτοβουλία, είτε είναι καλλωπιστικά, οπωροφόρα ή ξυλώδη. Τα δέντρα δεν μπορούν να φυτευτούν τυχαία, σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με τις απαραίτητες ποσότητες νερού για τη φύτευση αυτών των δέντρων».
Ο Ταντάουι τόνισε, «Η πρωτοβουλία για τη φύτευση 100 εκατομμυρίων δέντρων συμπίπτει με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης για τη φιλοξενία του COP27, και συνεπώς αντιστοιχεί στην αιγυπτιακή τάση να προωθήσει το συνέδριο και να δείξει ότι η Αίγυπτος συμβάλλει με την κοινωνία των πολιτών στη μείωση των εκπομπών άνθρακα».