Με πολλές περιοχές της Αγγλίας να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ξηρασίας, και τις υψηλές θερμοκρασίες να συνεχίζονται, η Βρετανία ζει ένα από χειρότερα καλοκαίρια στην ιστορία της, πολύ μακριά από τον μέσο όρο των βροχοπτώσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εκπέμπεται SOS για τον Τάμεση, καθώς πλέον πρέπει κάποιος να περπατήσει πάνω από 15 χιλιόμετρα από την πηγή του ώστε τελικά να καταφέρει να βρει νερό και να δει το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας να ρέει. O Άλισντεϊρ Νόουλς από την οργάνωση Rivers Trust δήλωσε στον Independent: «Η ιδέα του να μπορείς να περπατάς για χιλιόμετρα πάνω σε ένα ποτάμι κλωτσώντας σκονισμένες πέτρες στη Βρετανία είναι σοκαριστική».
Ανάμεσα στις περιοχές συναγερμού και το Λονδίνο, το οποίο αναμένεται να εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν στο νότιο και βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας η πίεση του νερού είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, με αποτέλεσμα να έχει δοθεί οδηγία να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό.
Και αυτό όμως δεν είναι λύση, καθώς πολλά μεγάλα σουπερμάρκετ έβαλαν πλαφόν στα μπουκάλια νερού που αντιστοιχούν σε κάθε πελάτη – μόλις 5.
Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της ξηρασίας έχουν αυξηθεί και οι πυρκαγιές, με καταγεγραμμένες εκατοντάδες μικρές εστίες· η πυροσβεστική χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» τα φαινόμενα. Μάλιστα τρία από τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της χώρας μάλιστα (Morrisons, Sainsbury’s, Marks and Spencer) απέσυραν από τα ράφια τους τα μπάρμπεκιου μιας χρήσης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες. Οι απώλειες στις σοδειές λόγω έλλειψης νερού κυμαίνονται από 10% έως 50%, καθώς σε κάποιες περιοχές δεν επιτρέπεται ούτε σε αυτούς να ποτίζουν τα χωράφια τους. Ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Αγροτών (National Farmers’ Union) Τομ Μπράτσο, ζήτησε από τους υπουργούς να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή τροφίμων. «Το να ταΐζεις τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας», σημείωσε.
Και ενώ υπάρχει ήδη πρόστιμο 1.000 λιρών για τη χρήση λάστιχου ποτίσματος σε περιοχές με μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας, και γενικώς συνιστάται τα λεπτά στο μπάνιο να μειωθούν στα 4, έντονη κριτική δέχονται οι εταιρείες ύδρευσης. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα χάνονται 3 δισεκατομμύρια λίτρα εξαιτίας των διαρροών, δηλαδή το 20% με 24% της συνολικής παροχής.