Την πάγια στάση της ελληνικής διπλωματίας, που είναι να μην ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής ρητορικής, επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες σχολίασαν τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανήλθε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ παρόμοια δήλωση έκανε και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καλώντας την Αθήνα να πάρει το μάθημά της από τη Μικρασιατική Καταστροφή και να μην επιδιώξει νέες περιπέτειες.
Οι έρευνες του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» φαίνεται ότι έχουν δώσει νέα ώθηση στην τουρκική ρητορική.
Η Αθήνα, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μια διαδικασία έντασης, ούτε στο παιχνίδι των ανακοινώσεων και των αλλεπάλληλων δηλώσεων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι θέσεις της Τουρκίας δεν είναι νέες.
«Εφόσον και όταν υπάρξουν νέα τουρκικά ανυπόστατα επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης και αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο, μόνο τότε θα υπάρξουν και αντίστοιχες απαντήσεις στους αρμόδιους οργανισμούς» τονίζουν, παραπέμποντας στην τελευταία επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη που κρίνεται ως απόλυτα επαρκής για την κατάρριψη των τουρκικών επιχειρημάτων.
Τέλος, οι διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα έχει νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αυτό καταγράφεται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την Ελλάδα από το 1995 με το casus belli, είναι αυτή που διαθέτει στα παράλια της Μικράς Ασίας την στρατιά του Αιγαίου και έχει το μαύρο προηγούμενο της εισβολής στην Κύπρο το 1974».