Ένα μνημείο, πάγιο αίτημα των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων που έφτιαξαν τη νέα τους ζωή στην Ανάβυσσο μετά την έλευσή τους στη μητέρα πατρίδα, κοσμεί εδώ και λίγες ώρες την παραλιακή πόλη της Αττικής. Ο δήμος Σαρωνικού με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής έκανε, την Τετάρτη 10 Αυγούστου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τις προσφυγικές μικρασιατικές οικογένειες της Αναβύσσου.
Το καλαίσθητο έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς φέρει τα ονόματα των πρώτων προσφυγικών οικογενειών της Αναβύσσου που κατά κύριο λόγο προέρχονταν από την Καππαδοκία και την Παλαιά Φώκαια.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε κλίμα συγκίνησης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αναβύσσου, παρουσία του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου και του τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου που ήταν κεντρικός ομιλητής.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ανάβυσσο όπως αποτυπώνεται μέσα από τη Γαλήνη του Ηλία Βενέζη και έκλεισε μιλώντας για το μέλλον της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους.
«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα μας. Το μήνυμα που φεύγει σήμερα από την Ανάβυσσο, δεν αφορά μόνο την τοπική μας κοινότητα αλλά την προσφυγική μνήμη σε όλη τη χώρα και τον ελληνισμό. Στη δική μας περιοχή προσφυγικές εγκαταστάσεις είχαμε στην Ανάβυσσο με τους περισσότερους πρόσφυγες να προέρχονται κυρίως από την Καππαδοκία και στην Παλαιά Φώκαια όπου προέρχονταν από τα παράλια, από την Παλαιά Φώκαια κοντά στη Σμύρνη. Με τις επιτροπές που έφτιαξαν με την εγκατάστασή τους εδώ μπόρεσαν σιγά σιγά να οργανωθούν ως κοινωνία και να αρχίσουν να δημιουργούν. Αποτέλεσμα όλης αυτής της σκληρής προσπάθειας σε συνδυασμό με την εξέλιξη της περιοχής μας είναι ότι τόσο η Ανάβυσσος όσο και η διπλανή Παλαιά Φώκαια να είναι σήμερα από τα πλέον εξελιγμένα και αναπτυγμένα μέρη της πατρίδας μας», είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.
Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα στοιχεία εκείνα που είναι βαθιά χαραγμένα μέσα μας και συμβάλλουν στην αξιοποίηση της ταυτότητάς μας, όπως είναι η γνώση της ιστορίας αλλά και η μνημόνευση των ονομάτων.
Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν μαρτυρίες προσφύγων που έφτασαν στην Ανάβυσσο από την Μαρία και την Όλγα Αγκούτογλου από το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μάκης Αγκούτογλου».
Αφηγήτρια ήταν η Χιονία Μαυρομμάτη, ενώ στο κλείσιμο της τελετής ο πατέρας Παύλος ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του μνημείου και τη διοργάνωση της εκδήλωσης.