Αυξημένες κατά 32% είναι οι κυβερνοεπιθέσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής, όπως προκύπτει από έκθεση του Check Point Research, και αναφέρει σχετικά το economistas.gr.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση κυβερνοεπιθέσεων, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.200 επιθέσεις την εβδομάδα ανά οργανισμό, παγκοσμίως.
Εύλογο είναι η αύξηση αυτή να προκαλεί προβληματισμό, πόσο μάλλον για τους τομείς που αποτελούν πρωταρχικό στόχο των κυβερνοεπιθέσεων.
Πρώτος στόχος είναι οι τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, με την καταγραφή περίπου 2.300 εβδομαδιαίων κυβερνοεπιθέσεων ανά εκπαιδευτικό/ερευνητικό οργανισμό παγκοσμίως, που αντιστοιχεί σε αύξηση 53% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Ακολουθούν κυβερνητικοί οργανισμοί και ο τομέας της Άμυνας με αύξηση 44%, έπειτα οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας με αύξηση 51%, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.100 επιθέσεις την εβδομάδα.
Τα κίνητρα των χάκερ
Δολιοφθορά και χρήματα είναι τα κίνητρα των χάκερ, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Check Point Research, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επιθέσεις με λογισμικά που μπλοκάρουν τα συστήματα των στόχων και ξεμπλοκάρουν μόνο μετά την καταβολή λύτρων (Ransomware).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση 59% σε τέτοιου είδους επιθέσεις, άρα, κάθε εβδομάδα ένας στους 40 οργανισμούς έπεφτε θύμα τέτοιων λογισμικών.
Η μεγαλύτερη κλαδική αύξηση (182%) σημειώθηκε σε επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ενώ στις τράπεζες η αύξηση επιθέσεων με Ransomware ήταν της τάξης του 42%.
Τη μεγαλύτερη ένταση τέτοιων επιθέσεων παγκοσμίως δέχθηκαν κυβερνητικοί και στρατιωτικοί οργανισμοί, καθώς ένας στους 24 βρισκόταν στο στόχαστρο κάθε εβδομάδα.
Αναφορικά με τις ηπείρους στις οποίες σημειώθηκε η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, η μεγαλύτερη καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική και ήταν της τάξης του 43%. Στα ίδια επίπεδα και η αύξηση στην Ευρώπη, με έναν στους 66 οργανισμούς να δέχεται τέτοια επίθεση κάθε εβδομάδα.