Με εκτόξευση πυραύλων που πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν προτού πέσουν, για πρώτη φορά, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, «απάντησε» η Κίνα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, τέσσερις από τους πέντε βαλιστικούς πυραύλους έπεσαν σε εμπορικές θαλάσσιες οδούς γύρω από την Ταϊβάν, μερικές δε, μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού.
Συνολικά, είκοσι δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν για λίγο στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων.
Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Νομπούο Κίσι, χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια όπως και την ασφάλεια των πολιτών μας», διευκρινίζοντας ότι η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε στην Κίνα, μέσω της διπλωματικής οδού.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ζήτησε την «άμεση διακοπή» των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων. «Οι ενέργειες της Κίνας αυτήν τη φορά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απευθύνω έκκληση για την άμεση διακοπή αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, όπου συμμετείχε σε συνάντηση της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ
Άμεση ήταν η καταδίκη της ενέργειας της Ιαπωνίας από την πλευρά των ΗΠΑ, εν προκειμένω, από τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
«Κατάφωρα προκλητική» την χαρακτήρισε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνόδου των ομολόγων του των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε από το Τόκιο, ότι οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν.
Η πρωτοβουλία της Νάνσι Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν, θεωρείται, από την Κίνα, ως πρόκληση, στήριγμα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και μια αθέτηση της υπόσχεσης των ΗΠΑ να μην έχουν επίσημες σχέσεις με το νησί.
Διότι, το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.
Όσο για τις στρατιωτικές ασκήσεις, το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στοχεύουν στην προσομοίωση ενός «αποκλεισμού» του νησιού και περιλαμβάνουν «την επίθεση σε στόχους στη θάλασσα, πλήγματα σε στόχους στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου».
Κινεζικές ασκήσεις με εκτοξεύσεις πυραύλων
Το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες άρχισαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης και περιελάμβαναν «πυρά συμβατικών πυραύλων» προς τα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, όπως δήλωσε ο Σι Γι, εκπρόσωπος των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο κινεζικός στρατός είχε εκτοξεύσει «11 βαλλιστικούς πυραύλους», τύπου Dongfeng «μεταξύ 13.56 και 16.00 τοπική ώρα στα νερά βορείως, νοτίως και ανατολικά της Ταϊβάν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, και συμπλήρωσε ότι «όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τον στόχο τους με ακρίβεια».
Μάλιστα, η εκτόξευση αρκετών πυραύλων έγινε παρουσία δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παρέστησαν στο Πινγκτάν, ένα κινεζικό νησί που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των ασκήσεων, από όπου παρατήρησαν επίσης πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν σε χαμηλό ύψος κοντά σε τουριστική τοποθεσία.
Semana que viene daré una entrevista sobre el conflicto de China y Taiwan. #China #Taiwan pic.twitter.com/MeJqaXDg8a
— José Abdala (@Joseabdalamudir) August 4, 2022