Με στόχο να προσεγγίσει τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922 αμφισβητώντας τις καθιερωμένες αφηγήσεις, και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σπύρος Αγγελόπουλος με το Καραγκιόζης εν Μικρά Ασία ετοιμάζει βαλίτσες για το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Πρόκειται για μία πρόταση που θα υλοποιηθεί με τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Μιλώντας στην Athens Voice και την Ευτέρπη Μουζακίτη, ο καλλιτέχνης εξήγησε: «Αν και με το θέατρο σκιών ασχολούμαι κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια, οι παραστάσεις που παρουσιάζω είναι με παραλλαγμένες φιγούρες καραγκιόζη. Στο συγκεκριμένο έργο θα χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά στην πορεία μου την κλασική φιγούρα του Καραγκιόζη, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά θα συνυπάρξει στη σκηνή ο Έλληνας Καραγκιόζης, που θα είναι ένας λοχαγός που πολεμά για μια μεγάλη Ελλάδα στη Μικρά Ασία, με τον Karagöz, τον επικεφαλής ομόλογό του στον πόλεμο και στο τουρκικό θέατρο σκιών».
Έτσι, πίσω από τον μπερντέ θα ξετυλιχθεί ένας διάλογος που θα φέρει στην επιφάνεια απροσδόκητες συγγένειες, ερωτήματα για την απελευθέρωση, την απώλεια και την εθνική ταυτότητα. Η παράσταση Καραγκιόζης εν Μικρά Ασία θα παρουσιαστεί στο Σταύρος Νιάρχος, στο Κολούμπια, στο Παρίσι, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο περιοδείας στην Αμερική.
Ο Σπύρος Αγγελόπουλος συνεργάζεται με τον μουσικό Θέμο Σκανδάνη, γράφουν μαζί τα κείμενα.
«Στη συνείδηση των φίλων και των γνωστών μου είμαι μια περίεργη περίπτωση. Είμαι δηλαδή ένας πολύ καλός ζωγράφος για τους ηθοποιούς και πάρα πολύ καλός ηθοποιός για τους ζωγράφος. Αν τους ρωτήσεις τι ακριβώς κάνει ο Σπύρος, δεν ξέρουν να σου απαντήσουν. Αυτό εμένα με αφορά τρελά και μου αρέσει. Το να βρίσκεσαι σε έναν χώρο, να έχεις καταφέρει ορισμένα πράγματα και να μην ξέρουν ακριβώς τι είσαι. Είναι πολύ πανκ αυτό και με γοητεύει. Άλλος ένας λόγος που ταυτίζομαι με το θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη είναι το γεγονός ότι και εκείνος έχει άπειρες ταυτότητες και κάνει τα πάντα» είπε στην ίδια συνέντευξη ο Σπύρος Αγγελόπουλος.
Πρώτη φορά παρουσίασε επίσημα παράσταση θεάτρου σκιών στην Μπιενάλε Αθηνών το 2018. Έχει φτιάξει το δικό του παραλλαγμένο θέατρο σκιών, με φιγούρες που προσαρμόζονται στα πρόσωπα της επικαιρότητας, της πολιτικής, του ενδιαφέροντός του, ακόμα και του Netflix. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην θεματική των κειμένων του είναι να έχουν χαρακτήρα.