Σαράντα οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο, κυρίως από την περιφέρεια της Αλούτζερας και τα χωριά Ακ Νταγ Ματέν, Χούτζουρη ή Καγιατσούκ, Καμισλή και Αναστό, αποτέλεσαν το 1924 τη «μαγιά» για το χωριό Απιδεώνας, το οποίο ανήκει στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Αργότερα εγκαταστάθηκαν και Μικρασιάτες.
Στους πρόσφυγες δόθηκε από το κράτος καλλιεργήσιμη γη. Πριν από την εγκατάστασή τους η περιοχή ήταν τμήμα βασιλικού κτήματος που εκτεινόταν έως την Αμαλιάδα – στον σημερινό Απιδεώνα, τον κάποτε ελώδη, βρίσκονταν οι βασιλικές αποθήκες και οι στάβλοι του ιππικού.
Σε αυτό το χωριό τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα του Αυγούστου που είναι συνδεδεμένος με την Παναγία, ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος θεμελίωσε τον κοιμητηριακό ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία Σουμελά.
Νωρίτερα είχε χοροστατήσει στον παρακλητικό κανόνα προς την Παναγία, ενώ κλήρος και πιστοί πήγαν μέχρι το κοιμητήριο με πομπή, επικεφαλής της οποίας ήταν νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές που κρατούσαν αντίγραφο της εικόνας της Σουμελά και μία ελληνική σημαία.
«Εδώ αναπαύονται πρόσφυγες από τον Πόντο, οι οποίοι μετέτρεψαν την πίκρα και την οδύνη της προσφυγιάς σε δύναμη, και στάθηκαν στα πόδια τους, δημιούργησαν οικογένειες και τώρα χαίρονται για τα έκγονα, τα οποία τα καμαρώνουν από τον ουρανό για την προκοπή που έχουν κάνει σαν Έλληνες και ορθόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι έχουν βαθιά στην ψυχή τους τα μαρτύρια του ένδοξου ποντιακού ελληνισμού και νοερά προσκυνούν τα αγιασμένα του Πόντου μας χώματα», ανέφερε ο μητροπολίτης Πατρών.
Το παρών στην τελετή θεμελίωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ποντιακών χορών στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου, έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Σκιαδαρέσης.