Σε νέο κρεσέντο επεκτατικής ρητορικής επιδόθηκε η τουρκική κυβέρνηση, αυτή τη φορά με δηλώσεις του εκπροσώπου της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, με αφορμή τις προγραμματισμένες έρευνες του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν».
Όπως δήλωσε, «Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Όπως το Oruc Reis και τα άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει εξερευνήσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Πραγματοποιούμε ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ”. Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας στο Haber 7.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα «προβάλλει τέτοιες απαιτήσεις για τα νησιά που διεκδικεί την κυριαρχία σε 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά στον κόσμο. Η ελληνική πλευρά το κάνει αυτό: Προσπαθεί να ανοίξει γεωπολιτικούς και πολιτικούς χώρους για τον εαυτό της δημιουργώντας ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα ωφελήσει κανέναν παρά μόνο βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά οφέλη».
Ο Ιμπραχίμ Καλίν στη συνέχεια δήλωσε ότι η Ελλάδα θέτει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, οι οποίες δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Άγκυρα. Τέλος αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο όπως είπε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε στην Κωνσταντινούπολη. «Ο πρόεδρός μας είπε: “Κύριε Μητσοτάκη, όταν υπάρχει ένα θέμα μεταξύ μας, μην προσπαθείτε να το λύσετε με τρίτους. Μην προσπαθείτε να ασκήσετε πίεση στην Τουρκία. Αυτό δεν θα λειτουργήσει”. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε και είπε άλλα πράγματα σε άλλα μέρη», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Πάντως η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα σφυρηλατεί τις συμμαχίες της, οι οποίες φαίνεται πως εκνευρίζουν την Τουρκία.
Αθήνα, Παρίσι και Βερολίνο υψώνουν αμυντικό τείχος απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, την ώρα που τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο βγήκε από το λιμάνι αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι περιορίζεται σε δοκιμές, απέναντι από Τασουτζού της Μερσίνας.