Ολοένα και πιο κοντά στην πλήρη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκεται η Ευρώπη, γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επεξεργάζεται πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα πρώτα… θύματα θα είναι τα μνημεία και οι δημόσιοι χώροι. Στην πρώτη περίπτωση τα φώτα θα σβήνουν στις 3 τα ξημερώματα, ενώ στη δεύτερη οι δήμοι θα κλείνουν την παροχή σε 1 στις 10 λάμπες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», ανέφερε στην Καθημερινής της Κυριακής ο Κώστας Σκρέκας, εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και στις τιμές.
«Είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή στη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη» εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα αντισταθμίζει τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με τα έσοδα από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Η δε στρατηγική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
- Την αύξηση των παραγγελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα,
- το διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής,
- την καύση πετρελαίου στις πέντε υβριδικές μονάδες φυσικού αερίου, και
- την ενοικίαση δύο υπόγειων αποθηκών στην Ιταλία.
Με βάση την ανάλυση ρίσκου της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο, ενώ μεγαλύτερη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής αναμένεται σε δύο μήνες, όταν θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η Πτολεμαΐδα 5.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρώπη, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παροχή και στη Λετονία, μετά την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία. Σε ό,τι αφορά τη ροή προς τη Γερμανία, αυτή είναι ήδη μειωμένη κατά 20%.