Το πράσινο φως έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ώστε να προχωρήσουν τα έργα της δομικής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου και της κατασκευής στεγάστρου, με βάση τη στατική μελέτη εφαρμογής και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κελύφους προστασίας που κατατέθηκαν.
Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και πλέον αναμένεται να γίνει άμεσα η δημοπράτηση.
«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχίζει το αρχαιολογικό έργο στον Τύμβο Καστά. Στόχος μας είναι το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο σε ειδικές ομάδες κοινού εντός του τρέχοντος έτους. Προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε την προστασία του ίδιου του μνημείου και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.
Σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας του Ιουνίου (η περιφερειακή ενότητα Σερρών έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι ήδη αποκαθίστανται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι σοβαρότατες ζημιές δεν είναι στο μνημείο αλλά στα χωματουργικά έργα της αποκατάστασης της γεωμετρίας του Τύμβου Καστά, προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον να εγκατασταθεί στην κορυφή του, όπως εικάζεται ότι ήταν στην αρχαιότητα, το περίφημο λιοντάρι της Αμφίπολης.
Ακόμα, το υπουργείο σημειώνει ότι όταν το έργο σχεδιάστηκε το 2018 δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, και ως εκ τούτου θα υπάρχουν επιπλέον προβλέψεις στο έργο διαμόρφωσης των πρανών του Τύμβου και στις υδραυλικές μελέτες.
Πώς θα είναι το εξωτερικό κέλυφος
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική προμελέτη το προτεινόμενο εξωτερικό κέλυφος του Χώρου 1 του Ταφικού Μνημείου έχει ως στόχο:
- Τη μόνιμη προστασία του χώρου –στον οποίο δεν σώζεται το προστώο και η στέγη του– από την υγρασία και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι τοίχοι του έχουν ευαίσθητα επιχρίσματα και χρώματα, ενώ και τα ευρισκόμενα στον χώρο γλυπτά των Σφιγγών πρέπει επίσης να προστατευθούν για αντίστοιχους λόγους.
- Τη συμβολή στην εξασφάλιση σταθερών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, με την επιπρόσθετη τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για ολόκληρο το ταφικό μνημείο, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού και της δυνατότητας κλιματισμού των χώρων.
Η αρχιτεκτονική πρόταση για την κατασκευή του κελύφους βασίζεται στη γεωμετρία και τις διαστάσεις του αρχαίου προστώου, με απολύτως αφαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και στόχο την αρμονική παρουσία του σε σχέση με το μνημειακό σύνολο.
Για την πρόσβαση στην είσοδο θα κατασκευαστούν μεταλλική κλίμακα και μικρό αναβατόριο για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ, αλλά και για την μεταφορά ευαίσθητων μαρμάρινων αντικειμένων από και προς το εσωτερικό του μνημείου.