Μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν πρότειναν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συναδιαλέξεών του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πρότεινε τη βοήθεια επαναπροσέγγισης της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και ενεθάρρυνε την προσπάθεια να επιχτευχθεί μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία.
Σύμφωνα με τα δελτία Τύπου που κοινοποιήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε στους Ιλχάμ Αλίεφ και Νικόλ Πασινιάν, ότι οι δύο χώρες έχουν «ιστορική ευκαιρία να επιτύχουν ειρήνη στην περιοχή».
Και ο λόγος που «προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ είναι για να διευκολυνθεί η σύνδεση των συγκοινωνιακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις.
Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ διατίθενται να μεσολαβήσουν, διμερώς και σε συνεργασία με «εταίρους που μοιράζονται τις αξίες τους», για να διευκολύνουν την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Ιλχάμ Αλίεφ και Νικόλ Πασινιάν
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί διάλογος μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Συναντήθηκαν τον προηγούμενο Μάϊο, στο πλαίσιο μεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα, οι υπουργοί Εξωτερικών τους συνομίλησαν στα μέσα Ιουλίου στο Τμπιλίσι, στη Γεωργία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνομιλία τους εκείνη ήταν η πρώτη μετά τον πόλεμο.
Ο πρώτος συνέβη στις αρχές του 1990 και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, ο δεύτερος το φθινόπωρο του 2020 με απώλειες 6.500 ανθρώπων, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής που με υποστήριξη του Γερεβάν αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν.
Ο δεύτερος πόλεμος έληξε με συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε η Μόσχα, και είχε ως αποτέλεσμα η Αρμενία να εκχωρήσει πολλά εδάφη που έλεγχε.