Η μακροχρόνια φιλοδοξία της Άγκυρας να επεκτείνει τη χρήση της τουρκικής λίρας στο εξωτερικό εμπόριο επανήλθε στo προσκήνιο, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη.
Αυτό αναζωπύρωσε τις συζητήσεις σχετικά με το εάν οι συναλλαγές με το τουρκικό νόμισμα είναι βιώσιμη προοπτική ή απλώς ευσεβής πόθος.
Δεδομένου ότι η Ρωσία και το Ιράν καλύπτουν την πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, με αποτέλεσμα μεγάλες ανισορροπίες στο αμοιβαίο εμπόριο, η επιθυμία της Άγκυρας να εμπορεύεται στο εθνικό της νόμισμα νομίσματα είναι κατανοητή.
Το ίδιο ισχύει για το εμπόριο με την Κίνα, η οποία είναι σημαντικός προμηθευτής επενδυτικών αγαθών και βιομηχανικού εξοπλισμού για Τούρκους κατασκευαστές.
Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη νομισματική κρίση, με τη λίρα να έχει χάσει το 44% της αξίας της το 2021 και 25% φέτος, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κοντά στο 79%.
Η δραματική υποτίμηση του νομίσματος έχει μειώσει περαιτέρω την ελκυστικότητα των συναλλαγών σε λίρες και ο πληθωρισμός καθιστά ακόμη πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την εύρεση υποψηφίων επενδυτών που είναι πρόθυμοι να συναλλάσσονται στο τουρκικό νόμισμα.
Στην προσπάθεια της Τουρκίας έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος, παρόλο που η κυβέρνηση της χώρας συνέχισε να θίγει το θέμα όλα αυτά τα χρόνια προτείνοντας τη δημιουργία μιας ισλαμικής υπερτράπεζας για εμπόριο εγχώριων νομισμάτων μεταξύ μουσουλμανικών χωρών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Τούρκοι αγοραστές πλήρωσαν σε λίρες μόνο το 3,8% των σχεδόν 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισαγωγών της χώρας τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ενώ οι πληρωμές σε δολάρια και ευρώ αντιστοιχούσαν στο 71% και στο 24% αντίστοιχα.
Ομοίως, μόνο το 2,8% των εξαγωγών της Τουρκίας 102,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο τιμολογήθηκαν σε λίρες, ενώ το 49,5% ήταν σε δολάρια και σχεδόν το 46% σε ευρώ. Επιπλέον, σημαντικό μέρος των πληρωμών σε λίρες αντιπροσωπεύει συναλλαγές μεταξύ εταιρειών που εδρεύουν στην Τουρκία και των υποκαταστημάτων τους σε χώρες της ΕΕ.
Εν ολίγοις, ο δηλωμένος στόχος της διευκόλυνσης του εμπορίου σε τοπικά νομίσματα παρέμεινε σχεδόν στα χαρτιά.
Όσον αφορά την τουρκική λίρα, δεν έχει σαφώς καμία πιθανότητα να καθιερωθεί στο διεθνές εμπόριο όσο συνεχίζει να πέφτει εν μέσω πληθωρισμού που καλπάζει προς τριψήφιο νούμερο, όσο επίμονη κι αν είναι η Άγκυρα στην προώθηση του θέματος.