Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου.
«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Παρά τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων –πλέον ανέρχονται στα πέντε, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα–, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.
#δαδια #Πυρκαγια Η φωτιά στη Δαδια, δυστυχώς προχώρησε προς το χώρο όπου βρίσκονται οι λεγόμενες ταίστρες των πουλιών και συνεχίζει προς τα βορειοδυτικά… pic.twitter.com/X8s0yXuVEN
— diaφanos (@theodrom) July 23, 2022
Ήδη η φωτιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτήρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής. «Συνεχίζει να καίει λες και ξεκίνησε τώρα», ανέφερε στο e-evros.gr αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο Δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί εκεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Είναι επίσης τόπος κατοικίας για πολλά θηλαστικά, όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί.
Επιπλέον, το Δάσος της Δαδιάς έχει εκατοντάδες είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.
Κρανίου τόπος #Δαδιά pic.twitter.com/EAySD0vJSE
— Vera Lynn 🐦 (@GigVera) July 23, 2022
Λόγω της τεράστιας οικολογικής του σημασίας, τα μέτρα επιτήρησης είναι αυξημένα. Αυτή είναι η πρώτη φωτιά σε τόσο μεγάλη έκταση. Η αρχική εστία ήταν σε δύσβατο σημείο και εκτιμάται ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση.