Στα βόρεια παράλια της Αιγύπτου, στην Ελ-Ντάμπαα, άρχισε να κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στη χώρα. Όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες· κάθε μία θα είναι δυναμικότητας 1.200 MW.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που κατέστη δυνατό χάρη στη συνεργασία Αιγύπτου-Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μοχαμάντ Σακέρ.
Η Αίγυπτος εξέταζε το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ήδη από τη δεκαετία του 1980. Οι συμβάσεις με τη Rosatom υπογράφηκαν το 2017, αλλά το έργο καθυστέρησε για αρκετά χρόνια. Μόλις τον περασμένο μήνα η αιγυπτιακή Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη μονάδα.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε το κόστος ούτε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Το 2016 η Αίγυπτος είχε ανακοινώσει ότι η χρηματοδότηση θα γίνει κατά κύριο λόγο μέσω δανείου από τη Ρωσία ύψους 25 δισ. δολαρίων.
Η πυρηνικός σταθμός θα χρησιμοποιεί αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στους ρωσικούς σταθμούς στο Νοβοβορόνεζ και Λένινγκραντ και σε σταθμό της Λευκορωσίας ο οποίος συνδέθηκε στο δίκτυο τον Νοέμβριο του 2020.
Η Αίγυπτος επέκτεινε με ταχείς ρυθμούς κατά την τελευταία δεκαετία την ονομαστική πυκνότητα ισχύος, κυρίως με μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκεύασε η Siemens, με αποτέλεσμα να έχει τώρα πλεόνασμα ενέργειας, ενώ σχεδιάζει να αρχίσει ή να επεκτείνει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Επίσης επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο της ονομαστικής πυκνότητας ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40% το 2030 και στο 42% έως το 2035.