Για την ειλημμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω το μουσείο που βρίσκεται κάτω από το ναό του μοναστηριού στο Βέρμιο και περιλαμβάνει κειμήλια και εκθέματα από τον Πόντο, ώστε να έχουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία του Πόντου και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, μίλησε στο pontosnews.gr η μουσειολόγος του Ιδρύματος Χριστίνα Πλούτογλου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στόχος είναι το μουσείο και τα εκθέματά του να αποκτήσουν μία επικοινωνιακή σχέση με τον κόσμο και να μπορούν να εξηγηθούν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.
«Είναι πρόθεση της διοίκησης του Ιδρύματος και του Σωματείου ”Παναγία Σουμελά” το μουσείο να αναπτυχθεί περαιτέρω και τα εκθέματα, που εκφράζουν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, να γίνουν πιο… απτά για τους επισκέπτες του χώρου.
»Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα εκθέματα και τα κειμήλια είναι κατά κάποιον τρόπο βουβά. Έχει το κάθε ένα μία ιστορία, η οποία θα πρέπει να τη μάθει ο κόσμος που επισκέπτεται τον ιερό χώρο του μοναστηριού. Άτομα προσφυγικής καταγωγής έχουν παραδώσει τα οικογενειακά τους κειμήλια, ώστε να γίνει η προσωπική τους ιστορία κομμάτι της συλλογικής ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», τόνισε.
Η Χριστίνα Πλούτογλου σημείωσε ακόμα ότι το μουσείο της Παναγίας Σουμελά έχει όλες τις δυνατότητες για να εντυπωσιάσει. «Μπορούν να έρχονται σχολεία, ομάδες ανθρώπων ή μεμονωμένοι προσκυνητές και να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και την πλουσιότατη παράδοσή του. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το έργο της περαιτέρω αξιοποίησης του μουσείου, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η διοίκηση του ιερού προσκυνήματος έχει την πρόθεση να το κάνει», ανέφερε.
«Πόντος για μένα είναι οι διηγήσεις των προγόνων μου»
Κατά 100% προσφυγικής καταγωγής είναι η Χριστίνα Πλούτογλου, με τις ρίζες της να έλκονται κυρίως από τον Πόντο αλλά και από την Καππαδοκία. Ειδικότερα, οι πρόγονοί της από την πλευρά του πατέρα της κατάγονται από το Ακ Νταγ Ματέν και τα Κοτύωρα, ενώ αυτοί από την πλευρά της μητέρας της από τη Σαμψούντα και τα Φάρασα της Καππαδοκίας.
Η ίδια γεννήθηκε στην Ξάνθη αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκανε τις σπουδές της στο Ρέθυμνο. Δεν είχε κάποια συμμετοχή σε ποντιακούς συλλόγους, όμως όπως είπε στο pontosnews.gr, το ενδιαφέρον της για τον ποντιακό ελληνισμό και η αγάπη της για την ιστορική πατρίδα και την πλουσιότατη παράδοσή του σφυρηλατήθηκαν από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων της.
«Από μικρή άκουγα τους παππούδες και της γιαγιάδες μου να διηγούνται ιστορίες για τον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας και οδηγήθηκαν σε μία αναγκαστική φυγή από αυτόν. Αυτές οι διηγήσεις είναι για εμένα ο Πόντος. Αυτές τόνωσαν το ενδιαφέρον μου για τον ποντιακό ελληνισμό και μεγάλωσαν μέσα μου την αγάπη για τον Πόντο. Στην οικογένειά μου διατηρούσαμε τα ήθη και τα έθιμα, τρώγαμε φαγητά της ποντιακής κουζίνας και συμμετείχαμε σε ποντιακές εκδηλώσεις», εξήγησε.
Συνεργασίες με διάφορα μουσεία
Με διάφορα μουσεία της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε η Χριστίνα Πλούτογλου, μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο οπότε ανέλαβε καθήκοντα ως μουσειολόγος στο Ίδρυμα και στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά».
Ειδικότερα, εργάστηκε για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ολυμπιακό Μουσείο και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Όπως σημείωσε, περισσότερο αγάπησε τη δουλειά της στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.
«Σε αυτό η ομάδα μας είχε όλη την επιμέλεια της μόνιμης έκθεσης για την κινητή τηλεφωνία. Επίσης, αγαπώ πολύ τη μελέτη που εκπονήσαμε με τους συνεργάτες μου για το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ. Αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορία της ΕΡΤ, αλλά δυστυχώς η μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Έμεινε μόνο στο επίπεδο της ΕΡΤ», κατέληξε.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης