Από ζωντάνια, χαμόγελα, δημιουργικότητα, διασκέδαση αλλά και εκπαίδευση γέμισε ο χώρος της Παναγίας Σουμελά για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη δεύτερη ημέρα του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
Ήταν οι αφιερωμένες στα δημιουργικά εργαστήρια ώρες του ετήσιου θεσμού. Κατά τη διάρκεια τους οι νέοι και οι νέες έμαθαν να παρασκευάζουν τμήμα γυναικείας φορεσιάς, να μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά, διασκέδασαν με παιχνίδια που παίζονταν στον Πόντο, και παράλληλα παρακολούθησαν μάθημα ποντιακής διαλέκτου.
Ο χρόνος τους γέμισε δημιουργικά, απόλαυσαν την εμπειρία αλλά και συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους στο κάθε εργαστήρι.
Επιρρήματα και τοπικοί προσδιορισμοί
Επιρρήματα της ποντιακής διαλέκτου και τοπικούς προσδιορισμούς δίδαξε με τη βοήθεια χαρτών αλλά του Google Map η φιλόλογος Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου. Στο χώρο εκδηλώσεων του μοναστηριού συγκεντρώθηκαν οι… πιο φιλομαθείς από τους νεολαίους, αλλά και εκείνοι που γνώριζουνν λιγότερα για την ποντιακή διάλεκτο.
Έχοντας στα χέρια τους χάρτες και κρατώντας τις απαραίτητες σημειώσεις ρουφούσαν τις γνώσεις που τους μετέφερε η δασκάλα τους.
«Επιχειρούμε να μάθουμε στα παιδιά επιρρήματα αλλά και τοπικούς προσδιορισμούς. Έχουμε τη βοήθεια χαρτών αλλά και του Google Map και έτσι γίνεται ταυτόχρονα και ένα μάθημα γεωγραφίας, αφού μαθαίνουν και τις περιοχές του Πόντου», είπε στο pontosnews.gr η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.
Να σημειωθεί ότι οι… μαθητές του συγκεκριμένου εργαστηρίου δεν ήταν μόνο νεολαίοι αλλά και άτομα αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας που φρέσκαραν ή εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στην ποντιακή διάλεκτο.
Ξετρελάθηκαν με τα πιροσκί
Ουρές έκαναν άτομα κάθε ηλικίας προκειμένου να γευτούν τα πιροσκί με τυρί που ετοίμασαν νεολαίοι του Συναπαντήματος με τη βοήθεια της μαγείρισσας Γεωργίας Φανιάδου. Να σημειωθεί ότι… ποδιά φόρεσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο οποίος έβαλε όλη του την τέχνη στο τηγάνισμα.
Εκτός από πιροσκί η ομάδα παρασκεύασε σιρόν με ξυγαλί βούτυρο και πασκιτάν αλλά και περιορισμένες ποσότητες βαρένικα.
Ήταν αδύνατο να αποφύγει τις πιέσεις, ώστε να συμμετάσχει στην παρασκευή του σιρόν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Αντώνης Οραήλογλου, ο οποίος, μαζί με τον Αριστείδη Χρυσόπουλο ήταν καλεσμένοι στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
Η τέχνη παρασκευής του καμίς
Φέρνοντας μαζί τη μηχανή της και τα απαραίτητα υφάσματα, η παρασκευάστρια ποντιακών παραδοσιακών φορεσιών Λένα Καλαμαρινού έδειξε στους νεολαίους τον τρόπο παρασκευής του καμίς, το οποίο είναι μέρος της γυναικείας ενδυμασίας.
Η Λένα Καλαμαρινού εξήγησε τον τρόπο που κόβονται και ράβονται τα υφάσματα και από ποια υλικά αποτελείται κάθε ένδυμα. Οι καλύτεροι… μαθητές δεν δίστασαν να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που διδάχθηκαν, αφού κάποιοι πήραν θέση πίσω από τη μηχανή.
«Το καμίς ήταν αστική φορεσιά. Αποτελούνταν από μεταξωτά τελειώματα και το ύφασμα που δεν φαινόταν, ήταν βαμβακερό», ανέφερε στο pontosnews.gr η Λένα Καλαμαρινού.
Παιχνίδι και χαρά
Αναμφισβήτητα το πιο ζωντανό εργαστήρι ήταν αυτό που διοργανώθηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του μοναστηριού και περιελάμβανε την εκμάθηση και τη συμμετοχή σε παραδοσιακά παιχνίδια του Πόντου.
Ο χοροδιδάσκαλος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας και συγγραφέας βιβλίου για τα παιχνίδια στον Πόντο, Βασίλης Ασβεστάς, αρχικά έκανε μία ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας ότι κάποια ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα ακόμα, μεταφέρθηκαν στους Ρωμαίους, στους Βυζαντινούς, στη συνέχεια στους Οθωμανούς και παίζονταν στον Πόντο μέχρι τον τραγικό ξεριζωμό. Βέβαια, κάποια εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας.
Τα παιχνίδια στον Πόντο χωρίζονταν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και το θρήσκευμα.
Τα παιδιά έμαθαν για τα λαχνίσματα, δηλαδή τα μοιράσματα των παικτών, τον τρόπο παιξίματος αλλά και τις τιμωρίες για τους χαμένους. «Για παράδειγμα, οι χαμένοι έπρεπε να μιμηθούν ένα ζώο, να φάνε λίγο ξύλο, να τους χτυπήσουν στη μύτη, να σηκώσουν στις πλάτες τους τους νικητές, να μπουν μέχρι τη μέση σε ένα λάκκο και πολλές άλλες… τιμωρίες», ανέφερε στο pontosnews.gr ο Βασίλης Ασβεστάς.
Αυτά που διδάχθηκαν και απόλαυσαν οι συμμετέχοντες ήταν παιχνιδοτράγουδα, γλωσσοδέτες, άθροισμα 15, διελκυστίνδα ή σχοινίν, η κοσού και ο αητέντς, πίκος, κιλιντέρα, πουρπουλαντζ’ ή λαγκευτόν, πυραμίς, μιλάς ή γαιδιριτσα, τη ποπά τα μαξιλάρα ή καθιστέρα, τζαμί και τσάλτιγκα.
Ξενάγηση και εκπαίδευση
Το πρωινό πρόγραμμα του Σαββάτου, εκτός από την εισήγηση για τον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας Παύλο, περιελάμβανε ξενάγηση στα μνημεία του μοναστηριού από το γενικό γραμματέα του Ιερού Προσκυνήματος και του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιάννη Βιόπουλο.
Μεταξύ άλλων άτομα κάθε ηλικίας ξεναγήθηκαν στο αγίασμα, καθώς και στους τάφους και τις προτομές μεγάλων μορφών του ποντιακού ελληνισμού. Επίσης, ενημερώθηκαν για την ιερή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Την ίδια ώρα άτομα νεαρότερης ηλικίας συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη μουσειολόγο Χριστίνα Πλούτογλου. Ενημερώθηκαν τόσο για τα κειμήλια που φυλάσσονται στον παλαιότερο και μικρότερο ναό της Παναγίας Σουμελά, όσο και για τα πλουσιότατα εκθέματα του μουσείου του μοναστηριού.
- Αποστολή στο Βέρμιο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης (ρεπορτάζ) – Φίλιππος Φασούλας (φωτογραφίες και βίντεο).
- Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.