Την απόφαση να τοποθετήσουν την προτομή του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου σε σημείο των εγκαταστάσεων του ιερού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο, έχει λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».
Η απόφαση ελήφθη ως φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο που διετέλεσε καθηγούμενος με σημαντικότατο έργο στο ιερό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο, αλλά και προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στον ποντιακό ελληνισμό στα μόλις 59 χρόνια της ζωής του.
Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το σημείο που θα τοποθετηθεί η προτομή, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε διαδικασίες για την εξεύρεση γλύπτη που θα φιλοτεχνήσει το μνημείο.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ο γενικός γραμματέας του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιάννης Βιόπουλος, ενώ παρουσίαζε εισήγηση για το βίο και το έργο του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου, πρότεινε προς τους νεολαίους να συμπεριλάβουν στο φετινό τους ψήφισμα και αυτοί πρόταση για την τοποθέτηση της προτομής.
«Ιδέα του Παύλου το Συναπάντημα»
Στο γεγονός ότι η δημιουργία και η καθιέρωση ως θεσμού του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στο ιερό μοναστήρι τη Παναγίας Σουμελά ήταν ιδέα του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου, αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο Γιάννης Βιόπουλος.
«Τα εγκαίνια του πρώτου Συναπαντήματος έκανε ο μακαριστός Παύλος με την αδερφή του Δήμητρα. Έπεισε τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνήματος να εμπιστευτούν τη νεολαία και να ξεκινήσει ο θεσμός. Η αγάπη του για την Ελλάδα και τον Πόντο έπλασαν την προσωπικότητά του. Το πάθος του διοχετεύθηκε στην επίτευξη των στόχων του για την Ελλάδα και τον Πόντο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
Αναφερόμενος στο έργο του μακαριστού Παύλου, όσο ήταν καθηγούμενος στο ιερό μοναστήρι, είπε μεταξύ άλλων ότι με δικές του ενέργειες μεταφέρθηκαν στο Βέρμιο το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και ο Σταυρός των Μεγαλοκομνηνών, άλλα ιερά κειμήλια, οστά Αγίων και μεγάλων μορφών του ποντιακού ελληνισμού και λειτούργησε Εργαστήρι Παραγωγής Ψηφίδας στο ιερό μοναστήρι.
Αμέσως μετά ο Γιάννης Βιόπουλος αναφέρθηκε στο βίο του Παύλου και σημείωσε ότι αγαπούσε υπερβολικά την ποντιακή παραδοσιακή μουσική. Μάλιστα, παρουσιάστηκε κι ένα βίντεο από την παρουσία του Παύλου στο ιερό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το 2010, όταν έγινε μετά το 1922 ξανά πατριαρχική Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο μητροπολίτης Δράμας, δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τραγουδάει με πάθος το «Σουμέλα λέν’ την Παναγιά».
Ο μακαριστός Παύλος μελοποίησε ποιήματα του Φίλωνα Κτενίδη, ενώ ως μητροπολίτης Δράμας, προχώρησε σε πολύ σημαντικές ενέργειες. Μεταξύ άλλων, συνέβαλε στην αγιοκατάταξη του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη αλλά και άλλων Αγίων του Πόντου, αναπαλαίωσε ναούς και έχτισε εκκλησία για τους μάρτυρες του Πόντου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.
- Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.