Την πρώτη ναυτική μεραρχία που αποτελείται από σκάφη και υποβρύχια τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) μάχης, εντοπισμού και καταστροφής παρουσίασε σήμερα το Ιράν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
«Κάθε τύπου προηγμένων drone και προϊόντων του στρατού και του υπουργείου Άμυνας πέταξαν πάνω από τον Ινδικό ωκεανό για να καταδείξουν τις ικανότητές τους», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, που έδειξε εικόνες drone τα οποία απογειώνονταν από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.
«Λαμβανομένης υπόψη της επιθετικής στάσης του συστήματος κυριαρχίας (των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους), είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την ικανότητα άμυνάς μας από μέρα σε μέρα», δήλωσε στην τηλεόραση ο διοικητής του ιρανικού στρατού Αμπτολραχίμ Μουσαβί, κατά την παρουσίαση της νέας ναυτικής μεραρχίας.
«Αν οι εχθροί κάνουν ένα λάθος, (αυτά τα drones) θα τους αντιμετωπίσουν», προειδοποίησε ο Μουσαβί.
Τον Οκτώβριο του 2021, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις με στόχο το πρόγραμμα drones του Ιράν το οποίο κατηγορείται ότι παρέχει όπλα στους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, οι Χούθι στην Υεμένη και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε τη Δευτέρα πως το Ιράν θα παραδώσει «εκατοντάδες drones» στη Ρωσία που αντιμετωπίζει την αντίσταση του ουκρανικού στρατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Όμως η Τεχεράνη δήλωσε την Τρίτη πως «καμία ιδιαίτερη εξέλιξη» δεν έχει σημειωθεί στην τεχνολογική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν.
Το Ιράν άρχισε να αναπτύσσει προγράμματα drones τη δεκαετία του 1980 στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988).