Ένας Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, στη Ρωσία και συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα των προσωπικοτήτων της γαστρονομίας και του πολιτισμού παγκοσμίου κύρους, κέρδισε το χρυσό βραβείο «Ambassador of Taste for the Global Gastronomy 2022», από τον οργανισμό Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy.
Ο Γεώργιος Ηλιάδης του Χαράλαμπου, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ντρούζμπα» («Φιλία») που εδρεύει στην περιοχή Λισκόβσκι της περιφέρειας Νίζνι Νόβγκοροντ, βραβεύτηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η εκδήλωση του οργανισμού Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy –δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει το χώρο της παγκόσμιας γαστρονομίας με ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων όλων των εθνών ξεχωριστά– διοργανώθηκε από την GTBB (Greek Taste Beyond Borders) και ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας και του Δήμου Αθηναίων. Συντονιστής ήταν ο εμπνευστής και πρόεδρος της οργάνωσης Φίλιππος Κούτρας ενώ για το θεσμό μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Γεωργαντάς.
Ποιος είναι ο «χρυσός» επιχειρηματίας
Ο Γεώργιος Ηλιάδης γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1954 στο Ινοζέμτσεβο της περιφέρειας Σταυρούπολης του Βόρειου Καυκάσου, σε οικογένεια Ελλήνων του Πόντου. Οι παππούδες του Γεώργιου Ηλιάδη αναγκάστηκαν, το 1918, να αφήσουν την πατρογονική τους εστία και να εγκατασταθούν στη Ρωσία, διατηρώντας τις εθνικές τους παραδόσεις.
Από το 1982 έως το 1986 ο Γεώργιος Ηλιάδης εργαζόταν στο τμήμα του Τύπου και του Πολιτισμού της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα. Το 1991 μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα, διατηρώντας όμως τη σχέση του με τη Ρωσία.
Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή της ποντιακής λύρας.
Οι διαλέξεις του για την ιστορία του βασικού μουσικού οργάνου των Ποντίων βοηθούν στην διατήρηση και τη διάδοση του πολιτισμού αυτού του αναπόσπαστου τμήματος του Ελληνισμού.
Σπούδασε ζωγραφική και τα επιχειρηματικά του σχέδια πάντα φέρουν δημιουργικό πυρήνα. Ήταν ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες στη Ρωσία, που βασίστηκε στην παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων αντί για κρεάτων. Από την ίδρυση του αγροκτήματος «Ντρούζμπα», το 2018 έως σήμερα, η φάρμα της επιχείρησης απέκτησε 2.000 πρόβατα και κατσίκες.
Τα τυριά της επιχείρησης γίνονται με σπιτικές συνταγές που σχετίζονται από την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου. Αυτές οι ποικιλίες τυριών έφεραν στον Γεώργιο Ηλιάδη το χρυσό μετάλλιο στην αντίστοιχη κατηγορία «Η αυθεντική γεύση της Ελλάδας» των βραβείων «Ambassador of Taste for the Global Gastronomy 2022». Η νέα μονάδα παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων της επιχείρησης χτίζεται σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία «Λακτέσκο». Στο αρχικό στάδιο θα παράγονται τα τυριά και το ελληνικό γιαούρτι.
Μετά τη βράβευσή του ο Γεώργιος Ηλιάδης μίλησε στους αντιπροσώπους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου. «Ντόμπρι βέτσερ, ντάμι ι γκοσποντά (Καλησπέρα! Κυρίες και κύριοι). Μην ανησυχείτε, θα μιλήσω και ελληνικά. Λέγομαι Γιώργος Ηλιάδης, έχω την επιχείρηση μου πάνω στον ποταμό Βόλγα της Ρωσίας. Έχουμε δημιουργήσει μια σύγχρονη μονάδα και ξεκινήσαμε να παράγουμε τα ελληνικά τυριά στη Ρωσία. Νόμιζα, πως από τόσο μακριά δεν θα με βρει κανείς, όμως ο κύριος Φίλιππος Κούτρας κατάφερε να με βρει και εκεί. Και σήμερα βρίσκομαι μπροστά σας και τον ευχαριστώ τον ίδιο και τον θεσμό για την τιμή, που μου έκαναν. Εύχομαι σε όλους δημιουργία και αγάπη, και ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Σας ευχαριστώ», είπε στο τέλος της βράβευσης του ο Έλληνας επιχειρηματίας της Ρωσίας.
Ο Γεώργιος Ηλιάδης μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Είναι παντρεμένος με την Φωτεινή Σταυρίδου. Έχει δυο κόρες, τη Λουκέρια και τη Δήμητρα και μια εγγονή. Στα σχέδια του είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής του στο Νίζνι Νόβγκοροντ και η αφιέρωση περισσότερου χρόνου στα μέλη της μεγάλης οικογένειας Ηλιάδη, που ζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου.
Βασίλης Τσενκελίδης