Ρομποτικά ψάρια που… τρώνε μικροπλαστικά έφτιαξε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, με τη φιλοδοξία κάποια ημέρα να είναι σε θέση να καθαρίζουν τους μολυσμένους ωκεανούς.
Μαλακά στην αφή, και μόλις 1,3 εκ. σε μέγεθος, τα συγκεκριμένα ρομπότ λειτουργούν ήδη αποτελεσματικά σε ρηχά νερά.
Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να καταστούν ικανά να συλλέγουν μικροπλαστικά σε μεγαλύτερα βάθη και να παρέχουν αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο.
«Κατασκευάσαμε ένα τόσο ελαφρύ ρομπότ-μινιατούρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα και στη βιοϊατρική. Ένα τόσο μικρό που μπορεί να περιοριστεί σε ένα τμήμα του σώματος» ανέφερε η ερευνήτρια Γουάνγκ Γιουάν.
Ένα φως βοηθά το ρομποτικό ψάρι να ανοίγει τα πτερύγιά του, να κουνάει το σώμα του και να αποφεύγει τις συγκρούσεις με… κανονικά ψάρια ή σκάφη. Το υλικό του, η βιοδιασπώμενη πολυουρεθάνη, το καθιστά ακίνδυνο σε περίπτωση κατάποσης από κάποιον θαλάσσιο οργανισμό.
Ακόμα μπορεί να απορροφά τους ρύπους και να «ζωντανεύει» ακόμη και αν καταστραφεί, ενώ μπορεί να κολυμπήσει πιο γρήγορα από τα περισσότερα μαλακά στην αφή ρομπότ.
Τα μικροπλαστικά είναι τα δισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που προέρχονται από τα μεγαλύτερα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως μπουκάλια νερού, ελαστικά αυτοκινήτων και συνθετικά ρούχα. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 21ου αιώνα.