Συνεχίζεται το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με τους χάρτες…επιστημονικής φαντασίας, αυτή τη φορά με την ιστοσελίδα Haber να δημοσιεύει χάρτη που δείχνει τα ¾ της Κρήτης να ανήκουν στην Τουρκία.
Η ιστοσελίδα φιλοξενεί τις απόψεις του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού αναλυτή Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος διατύπωσε πρώτος το αφήγημα περί «παράνομης» κατοχής της Κρήτης από την Ελλάδα.
📍 Girit'in 4'te 3'ü Türkiye'nindir!
🔴 ABD ve Yunanistan'ın oradaki varlığı kanunsuz!
📌 Toprakların eski sahibine devri gerekirken Yunanlılar, Osmanlı'nın onayını almaksızın adanın tamamını işgal etti.
👉 https://t.co/7aTOpIRDv3 pic.twitter.com/YodU1T6SLq
— TRHaber (@trhaber_com) July 11, 2022
«Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» γράφει προκλητικά το δημοσίευμα.
Μάλιστα, ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σπεύδει να… εξηγήσει ότι η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις».
«Αυτά τα “συμμαχικά κράτη” που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα ¾ της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί», προσθέτει.