Έναν συλλογικό τόμο για τον τραγικό ξεριζωμό των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και τις διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα κυκλοφόρησε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Ν. Ιωνίας. Η παρουσίαση έγινε την περασμένη Δευτέρα, στο δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο.
Ήταν ακόμα μία εκδήλωση στο επετειακό πρόγραμμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σχεδίασαν η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και φορείς.
Παρουσιάζοντας το έργο 1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή – Ο τραγικός ξεριζωμός των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής – Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα, ο μητροπολίτης Γαβριήλ σημείωσε ότι «πρόκειται για το κοπιώδες επιστέγασμα μιας συλλογικής προσπάθειας καταγραφής μαρτυριών και προσωπικών διηγήσεων από απογόνους δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων, με όσα οι ίδιοι διάβασαν ή άκουσαν για τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων τους».
Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα από μεγάλο αριθμό συγγραφέων, ανάμεσά τους έγκριτων ιστορικών, ακαδημαϊκών, ερευνητών, καθώς και μελών προσφυγικών σωματείων, οι οποίοι και καταγράφουν τόσο τους βίους και τα πάθη των προσφύγων, όσο τα επιτεύγματα και τον πολιτισμό τους, τον οποίο μεταλαμπάδευσαν από τις πατρίδες τους και μπόλιασαν ώστε να δημιουργηθεί ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου και ο προέδρος του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας και πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Λουκάς Χριστοδούλου, ενώ στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Σπυρίδων Πλουμίδης.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μικρασιατικά τραγούδια που απέδωσαν μέλη της Παραδοσιακής Χορωδίας του ΟΠΑΝ με μαέστρο τον Βαγγέλη Σαραντίδη.