Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, η παραλία της Νέας Αρτάκης θα γεμίσει νοστιμιές από τις αλησμόνητες πατρίδες. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών διοργανώνει το «2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων».
Τα μικίκια (ή μεκίκια) θα τα συναντήσουμε και ως «θρακιώτικους λουκουμάδες», η συνταγή που ακολουθεί, όμως, έρχεται κατευθείαν από την Αρτάκη της Μικράς Ασίας.
Είναι της Καίτης Ψαθέρη (μητέρας της προέδρου του Συλλόγου Αρτακηνών-Κυζικηνών), και την είχε γραμμένη στα τεφτέρια της η προγιαγιά-νενέ της, Μαλαμάκη Πινάτση. Φυσικά, μετά από δοκιμές την προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. |
5 αυγά μετρίου μεγέθους |
1 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό |
1 φλ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο που έχουμε ζεστάνει πολύ καλά |
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη |
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ |
σπορέλαιο για το τηγάνισμα |
ζάχαρη άχνη |
λίγη κανέλα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το καυτό βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμιχθούν.
- Τρίβουμε με τα χέρια το μίγμα να μην έχει σβόλια, και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το γάλα, όπου μέσα έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη και τα αυγά καλά χτυπημένα.
- Πλάθουμε πολύ λεπτά κορδονάκια και σχηματίζουμε βαρκούλες. Τσιμπάμε από πάνω με ένα ψαλίδι τη ζύμη για να γίνουν μύτες.
- Ζεσταίνουμε σε βαθιά κατσαρόλα το σπορέλαιο και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να ψηθούν μέχρι μέσα και να γίνουν τραγανά. Τα βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
- Μετά τα πασπαλίζουμε με την άχνη και ρίχνουμε λίγη κανέλα.