Κάθε άλλο παρά στο τέλος της πανδημίας είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξελίσσεται και ότι όσο κυκλοφορεί τόσο θα μεταλλάσσεται.
Με αφορμή την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο δρ Γιώργος Παππάς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος έχει ερευνητικό έργο στο χώρο των λοιμώξεων, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά την επικράτηση της Όμικρον οι επαναλοιμώξεις είναι όλο και πιο συχνές.
«Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης και αυξάνουν την ανοσιακή προστασία όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19», εξηγεί.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας επικρατούν τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, τα οποία διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας. Όπως τονίζει ο Γιώργος Παππάς, το στέλεχος που επικρατούσε από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου δεν άφησε κάποια προστασία, με αποτέλεσμα η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικά στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.
«Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Όμικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Όμικρον, οπότε πρέπει να επικαιροποιούμε και τη γνώση μας» σημειώνει, τονίζοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση».
Επίσης, ο Γιώργος Παππάς υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη».
Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, καθώς και από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλει το αναπνευστικό.
«Είναι πολλά που παίζουν ρόλο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πώς πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πώς θα περάσεις τη δεύτερη. Έχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις», λέει.
Επικαλούμενος προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστόνη, σημειώνει ότι υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση.
«Η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της “κουσούρια”, σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα», τονίζει.