Τραγούδια μικρασιατικά, αστικά και δημοτικά περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει το Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ στην Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 15 Ιουλίου (21:30), για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η συναυλία διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, και δίνεται στο πλαίσιο του θεσμού «Καλοκαίρι στο Μέγαρο».
Οι παρευρισκόμενοι ακροατές πρόκειται να βιώσουν ένα νοητό ταξίδι στον κόσμο της Ανατολής, που θα οφείλεται στον συγκερασμό ήχων από τη βυζαντινή μουσική παράδοση με κομμάτια της Λόγιας μουσικής της Πόλης και τραγούδια μικρασιάτικα, αστικά και δημοτικά.
Ακολουθώντας το νήμα μιας καλλιτεχνικής και μουσικολογικής αφήγησης, στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν τα εξής κομμάτια: απόσπασμα του κρατήματος Η βιόλα του Αγίου Ιωάννου Κουκουζέλη (14ος αι.), Ιράκ σεμάϊ του Ιμπραχίμ Αγά (17ος αι.), σεμάϊ Κύματα θαλάσσης που αποδίδεται στον Πρίγκιπα Δημήτριε Καντεμίρ, αποσπάσματα από το έντεχνο Μακαμλάρ Κιάρι του Γιάγκου Καρατζά και Γιάγκου Θεολόγου, Μουστεάρ πεσρέφι του λυράρη Νικολάκη (τέλη 19ου – αρχές 20ού αι.), και Σενταραμπάν σαζ σεμάϊ του Σεμίλ Μπέη (τέλη 19ου – αρχές 20ού αι.).
Οι ήχοι αυτοί θα διαδέχονται από τη λαϊκή μούσα, με τραγούδια παλαιότερα και νεότερα. Καθώς, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα ακουστούν τα εξής κομμάτια: «Τ’ αηδόνια της Ανατολής» (17ος αι.), «Μοναχογιός ο Κωνσταντής», «Καναρίνι μου γλυκό», «Από ξένο τόπο», «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Βασιλικός» και «Γιωργίτσα».
Στο τέλος της συναυλίας θα ακουστεί το έντεχνο τραγούδι Η Παναγιά, από τον κύκλο Βυζαντινός Εσπερινός του Αποστόλου Καλδάρα (1922-1990).
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχει η αν. καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, Μαρία Αλεξάνδρου, η οποία επίσης συνέβαλε στην έρευνα, τα κείμενα και την τεκμηρίωση μαζί με τον Γεώργιο Κίτσιο, επίκουρο καθηγητή Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
Τη συναυλία παρουσιάζουν και μετέχουν στην αφήγηση σε ορισμένα σημεία οι: Βασίλης Μητκούδης, Γεωργία Στεφανουδάκη, Δημοσθένης Σπανουδάκης, Θεοδώρα Καραδήμου και Μαρία Αλεξάνδρου.
Συμμετέχουν ο φοιτητής ειδίκευσης ποντιακής λύρας του ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βασίλης Μαυρομουστακίδης, και οι εξωτερικοί συνεργάτες-μουσικοί Αθανάσιος Τσίτσαρης (πολίτικο τσέλο), Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο, νέι), Αναστασία Γκουδίνα (κανονάκι), Γιάννης Κουσουλάκης (παραδοσιακό βιολί), Ελισάβετ Σπανίδου (τραγούδι), Θεοδώρα Καραδήμου (τραγούδι) και Συμεών Κανάκης (τραγούδι).
- Πληροφορίες-εισιτήρια: ticketservices.gr, tch.gr, 2310 895800