Αφιερωμένο στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία είναι το μνημείο που τοποθέτησε σε κεντρικό σημείο της πόλης ο Δήμος Λεμεσού· ένας φόρος τιμής στους ξεριζωμένους του 1922, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου, ο οποίος ιδρύθηκε το 2010.
Τα αποκαλυπτήρια του έργου του γλύπτη Γιάννη Ιωάννου έγιναν την περασμένη Κυριακή. Η αρχιτεκτονική υπογραφή είναι του Νίκο Χατζηγεωργίου.
«Η Λεμεσός με το μνημείο αυτό δείχνει ακόμα μια φορά το σεβασμό της προς τους πρόσφυγες και τα θύματα του ξεριζωμού. Η Λεμεσός που απλόχερα φιλοξένησε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1922, όπως και τους χιλιάδες ξεριζωμένους από την ίδια την πατρίδα μας το 1974, φιλοξενεί σήμερα και πρόσφυγες από τη ρημαγμένη Ουκρανία. Αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης της πόλης μας προς τον κάθε πρόσφυγα εκπέμπει αυτό το μνημείο» είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου τόνισε ότι είναι μια ιερή στιγμή. «Παραδίδουμε στις γενιές που θα έρθουν ένα ορόσημο μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού» ανέφερε. Η ίδια άλλωστε έκανε δωρεά το λευκό μάρμαρο Πάρου, το οποίο βρισκόταν στο εργαστήρι του αείμνηστου συζύγου της, γλύπτη Θεόδουλου Θεοδούλου.
Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Γιάννης Παπαμελετίου, ο οποίος φρόντισε να θυμίσει ότι και η Κύπρος γνωρίζει δυστυχώς πολύ καλά από προσφυγιά. «Το 1974 παραμένει ανοιχτή πληγή» υπογράμμισε.