Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο Σίνζο Άμπε. Λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανακοίνωσε ότι ο 67χρονος πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.
Δράστης είναι ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, ένας 42χρονος πρώην στρατιωτικός που ζει στην πόλη Νάρα, την παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, εκεί όπου ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε για ομιλία ενόψει των εκλογών της Κυριακής για το Κογκρέσο.
Η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί την έκπληξη και τον αποτροπιασμό για πολλούς λόγους.
Αφενός γιατί ο Σίνζο Άμπε δέχθηκε πισώπλατη επίθεση την ώρα που μιλούσε σε συγκέντρωση κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, και αφετέρου διότι τέτοιου είδους περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια. Άλλωστε, υπάρχει πολιτική μηδενικής ανοχής στην οπλοκατοχή – έτσι εξηγείται και το αυτοσχέδιο όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης, ο οποίος φέρεται να έχει επικαλεστεί «προσωπικούς λόγους».
What a terrible news. #ShinzoAbe, a steadfast friend of India and a global stalwart, shot at in the Japanese city of Nara. Assailant arrested, his details unknown. Hope Abe survives. pic.twitter.com/pWGWKbDV5t
— Abhijit Majumder (@abhijitmajumder) July 8, 2022
Εξαιρετικά δημοφιλής στην Ιαπωνία, ο Σίνζο Άμπε προέρχεται από οικογένεια πολιτικών και ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός (βρισκόταν στην εξουσία από το 2006 έως το 2007 και από το 2012 έως το 2020, οπότε και παραιτήθηκε).
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιότο Αντώνης Καραΐσκος, εξήγησε: «Ήταν δημοφιλής γιατί μιλούσε για μια όμορφη Ιαπωνία, δυνατή στη διεθνή κοινότητα. Η ομιλία του αποφασίστηκε μόλις χθες να πραγματοποιηθεί. Μετέβη στη Νάρα για να στηρίξει έναν τοπικό υποψήφιο».
Σχετικά με την πρόσβαση των πολιτών στα όπλα, τόνισε ότι η νομοθεσία είναι πάρα πολύ αυστηρή. Ως εκ τούτου, όπως είπε, χαρακτηριστικό παλαιότερων επιθέσεων είναι η χρήση αυτοκινήτων ή μαχαιριών. Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση έγινε το 1995, σε σταθμούς μετρό του Τόκιο με θανατηφόρο αέριο σαρίν.
«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το άτομο που έκανε την επίθεση είναι πρώην μέλος των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας. Θυμίζουμε ότι η Ιαπωνία δεν έχει στρατό, απαγορεύεται από το Σύνταγμά της. Φαίνεται ότι ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό κι από εκεί ίσως είχε κάποιες γνώσεις και πιθανόν να έφτιαξε το όπλο μόνος του», ανέφερε ακόμη.
Υπηρετώντας μια συντηρητική ατζέντα, ο Σίνζο Άμπε είχε μία μεγάλη πολιτική φιλοδοξία: την αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας για να επιτρέψει στη χώρα να έχει μόνιμο στρατό. Μπορεί να μην το κατάφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του, όμως αύξησε τις αμυντικές δαπάνες. Σημαντικό επίτευγμα θεωρείται και η τολμηρή οικονομική πολιτική που εφάρμοσε, αλλά και η αποκατάσταση της εθνικής υπερηφάνειας.
«Γενικά, ακόμα και το να σταλεί κάτι απειλητικό σε πολιτικό τέτοιου επιπέδου είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο […]. Όταν διάβασα αρχικά την είδηση νόμιζα ότι δεν επρόκειτο για όπλο. Λέγεται δε ότι είχε κατασκευαστεί το όπλο έτσι ώστε να μοιάζει με κάμερα για να μην γίνει αντιληπτός», υποστήριξε ο Αντώνης Καραΐσκος.
Closer look of the weapon used. https://t.co/i2bnRF6rtY pic.twitter.com/KUxLgionWV
— GMI (@Global_Mil_Info) July 8, 2022
Παρά τη δημοφιλία του, ο Σίνζο Άμπε είχε δεχθεί σφοδρή κριτική κατά το τελευταίο διάστημα της θητείας του σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Υπό αυτή την πίεση, και λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας, υπέβαλε την παραίτησή του, συνεχίζοντας όμως να κινεί τα νήματα μέσα στο κόμμα του, το LDP.