Υπάρχουν μέρη στη σημερινή Τουρκία στα οποία… επιβιώνουν παμπάλαιες πρακτικές, βγαλμένες από καθαρά βουκολικές εποχές. Για παράδειγμα, στην Τόν(γ)ια της Τραπεζούντας με τα ελληνόφωνα χωριά μερικές εικόνες μοιάζουν αναλλοίωτες στο χρόνο – κάποτε ήταν πάρα πολύ κοινές στα παρχάρια.
Στη φωτογραφία που τράβηξε ο Ali Rıza Akyüz διακρίνεται μία παρχαρέτσα να βγάζει το βούτυρο από το ξυλάγγ’.
Πρόκειται για μια άκρως κοπιαστική δουλειά, καθώς για να ξεχωρίσει το βούτυρο από το συσσωρευμένο για εβδομάδες γιαούρτι (στυπομάτ’ στην ποντιακή διάλεκτο), το ξύλινο δοχείο (ονομάζεται και δουρβάν’ ή δρουβάν’) χρειάζεται χτύπημα για αρκετή ώρα και δυνατά.
Και όπως λέει και το ποντιακό δίστιχο:
Κατό δράμια βούτορον / και πενήντα δράμια μέλ’
το γλυκύν το φίλεμαν / έν’ απάν σο μεσημέρ’.