Η προσφυγιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το κοινό συναίσθημα με παρόμοιους ξεριζωμούς είναι ένας από τους άξονες που πραγματεύεται η πολυδραστική εικαστική έκθεση «ΕΚ-Πατρίδες», η οποία ανοίγει τις πύλες τις 7 και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου (20:00-23:00, εκτός Δευτέρας), στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (Σιδ. Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως ), με ελεύθερη είσοδο.
Πρόκειται για μία εικαστική, χορογραφική και μουσική σύμπραξη καλλιτεχνών από τους τομείς της εικαστικής δημιουργίας, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, και έχει ως σκοπό να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη ιστορικών γεγονότων, δημιουργώντας συνδέσεις με πρόσφατα τέτοια γεγονότα.
Διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens», σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, και σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής και ΙΓ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής).
«ΕΚ-Πατρίδες»
Αντλώντας έμπνευση από τον σιδηροδρομικό χαρακτήρα του Τρένου στο Ρουφ, δεκαεπτά εικαστικοί καλλιτέχνες προσεγγίζουν έννοιες που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες όπως η μετανάστευση, η μετακίνηση, η προσφυγιά, οι ρίζες, το ταξίδι, η φυγή, η επιστροφή, η αλληλεγγύη, η ελευθερία κ.ά.
Συνδέουν τον ξεριζωμό και το κύμα προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με το αντίστοιχο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι σε μία δραματική ομοιότητα ως προς τον ανθρώπινο πόνο, τα αδιέξοδα αλλά και την επιτακτική ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες να αναζητήσουν λύσεις με γνώμονα τον Άνθρωπο και την ελπίδα για «αναγέννηση».
Τις πρώτες ημέρες της έκθεσης (7, 8, 9 και 10 Ιουλίου) και παράλληλα με τα έργα που εκτίθενται στον υπαίθριο χώρο της Αποβάθρας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν χορογραφικές και μουσικές «συνομιλίες» με έργα που εκτίθενται μέσα στα ιστορικά βαγόνια της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, δημιουργώντας έτσι έναν τρισδιάστατο διάλογο. Απαραίτητη η κράτηση εδώ.
Συμμετοχές
Φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) καθώς και εικαστικοί, συμμετέχουν στην πολυδραστική έκθεση «ΕΚ-Πατρίδες».
Από το ΙΓ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ (διεύθυνση εργαστηρίου: αν. καθηγήτρια δρ. Ερατώ Χατζησάββα, Πρόεδρος Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ, συντονισμός: Περικλής Αντωναρόπουλος και Βασίλης Παφίλης), συμμετέχουν οι εξής φοιτήτριες:
- Αθηνά Μισεγιάννη με «Άτιτλο» έργο, το οποίο συνομιλεί με τη χορογράφο-χορεύτρια Αγγελική Πετράκη.
- Ελένη Νικολάου με το έργο «Επιστροφές», το οποίο συνομιλεί με τη χορογράφο-χορεύτρια Ζωή Ευσταθίου.
- Στένια Παρασκευά με το έργο «Απομεινάρια», το οποίο συνδιαλέγεται με τη χορογράφο-χορεύτρια Αγγελική Πετράκη.
Από το Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής της ΑΣΚΤ (διεύθυνση εργαστηρίου: καθηγητής Νίκος Τρανός, Πρύτανης ΑΣΚΤ, επιμέλεια: Λουκάς Λουκίδης) συμμετέχουν οι φοιτητές Νατάσσα Αγγελάκη, Νίκη Αθανασοπούλου, Μαρία Γαβριήλ, Ελεάννα Δεμερτζή, Μαριάννα Μπέη, Υακίνθη Μετζικώφ, Αγάπη Μυρσοδέλη, Νίκος Ορχάνι, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Ελευθερία Παπαδουράκη, Λιάνα Παπαλέξη, και Μαρία Σταυρουλάκη με την ενότητα έργων «Εν δυνάμει Πρόσφυγες».
Επίσης, συμμετέχουν οι εικαστικοί:
- Κρίστι Γρηγορίου – Βασιλειάδη, με τα «… Σμύρνη…», «εις μνήμην… προς αφήγησιν…», «Α-συνόδευτα Ι…» και «Α-συνόδευτα ΙΙ…».
- Κωνσταντίνος Κόντος με τα έργα «Μαύρο Τετράγωνο» και «Ορίζοντας».
- Αγγελική Λόη με «Το ροζ που δεν ξέχασα»
Την επιστημονική επιτροπή της πολυδραστικής έκθεσης παρτίζουν η Κατερίνα Κοσκινά, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, η Τατιάνα Λύγαρη, ηθοποιός-σκηνοθέτις-καλλιτεχνική διευθύντρια Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, η αν. καθηγήτρια δρ Ερατώ Χατζησάββα, και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ.