Μια γιορτή του πολιτισμού, μια εκδήλωση με το ηχόχρωμα του Πόντου, γεμάτη με τραγούδια, χορό και αστείρευτο κέφι ήταν, χθες, η πρώτη από τις πέντε μέρες του 25ου Ακριτικού Κύκλου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Περίπου 1.500 άτομα κάθε ηλικίας, ταξίδεψαν με τους ήχους της κεμεντζέ και τις μελωδικές φωνές των τραγουδιστών στις αλησμόνητες πατρίδες και μέχρι τις πρώτες πρωινές χόρεψαν με την ψυχή τους στο γήπεδο ποδοσφαίρου Σταυρούπολης «Παύλος Μελάς».
Τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα, τα ωτία και τα πιροσκί, που με μεράκι παρασκεύαζαν εθελόντριες του συλλόγου, είχαν την τιμητική τους και υπήρχαν σχεδόν σε κάθε τραπέζι.
Πολλοί αγόραζαν μινιατούρες με παραδοσιακά αντικείμενα του Πόντου, όπως λύρες, τμήματα φορεσιάς, νταούλια κ.ά., τα οποία με καμάρι κρατούσαν στα χέρια τους μικρά ποντιόπουλα.
«Ας γίνουμε όλοι μια αγκαλιά»
Ο 25ος Ακριτικός Κύκλος ξεκίνησε με το χορευτικό τμήμα Αρχαρίων Ενηλίκων των «Ακριτών του Πόντου», το οποίο παρουσίασε συνολικά 17 χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου σε εννέα ενότητες.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτές οι πέντε μέρες του φετινού Ακριτικού Κύκλου θα μείνουν αξέχαστες και κάλεσε τους παρευρισκομένους να γίνουν όλοι μια αγκαλιά.
«Το 2022 είναι μια χρονιά με βαρύ συναισθηματικό φορτίο, γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όμως, είμαστε ακόμα ζωντανοί και δυνατοί. Είμαστε ακόμα εδώ, εμείς οι απόγονοι των προσφύγων. Ας γίνει ο 25ος Ακριτικός Κύκλος μια τεράστια γιορτή χαράς και στοχασμών. Ας γίνουμε όλοι μια αγκαλιά», ανέφερε ο Κώστας Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σημείωσε ότι «είμαστε εδώ, στο καθήκον μας, να κρατάμε τα λάβαρα της πατρίδας, του πολιτισμού, ό,τι μας κράτησε τόσα χρόνια», ενώ ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης και μέλος των «Ακριτών του Πόντου» Παύλος Γαλεγαλίδης, ανέφερε ότι ο Ακριτικός Κύκλος ανταμείβει το κοινό που συμμετέχει και «δίνει την εικόνα του πολιτισμού του Πόντου, όπως θέλουμε και μας αξίζει».
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Με την πρώτη νότα της κεμεντζέ, μετά τις ομιλίες, ο χώρος της εκδήλωσης μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο γλέντι, αφού εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας πιάστηκαν χέρι-χέρι κάτω από τη σκηνή και χόρευαν ακούραστα για ώρες.
Ο πρώτος τραγουδιστής που ανέβηκε στη σκηνή, ήταν ο Γιώργος Εμμανουηλίδης, τον οποίο συνόδευε με τη λύρα του ο Κώστας Ταμουτσίδης.
Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Τάσος Παρχαρίδης, ο οποίος τραγούδησε υπό τους ήχους της λύρας του Βασίλη Φωλίνα.
Τη γεμάτη κέφι βραδιά, η οποία κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έκλεισε ο Αλέξης Παρχαρίδης, συνοδευόμενος από τη λύρα του Φάνη Κουρουκλίδη.
Καθ’όλη τη διάρκεια της βραδιάς στα πλήκτρα ήταν ο Γιώργος Καραιωάννου και στα ντραμς ο Στέφανος Πεγκλίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.