Eνώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε όλα τα ζητήματα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει με την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε τη στάση της Ελλάδας, που «τον τελευταίο καιρό δεν ταιριάζει με την αντίληψη που έχει η Άγκυρα για την πολιτική», όπως ανέφερε, και εξέφρασε τα… παράπονά του για τη στάση της Αθήνας ως προς τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
«Πρόσφατα, έκανα μία πρόταση, ειδικά μετά το γεύμα που παρέθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. ‘Από εδώ και πέρα’, είπα, ‘ας μιλάμε μεταξύ μας, οι δυο μας για διμερείς σχέσεις και ας μην εμπλέκουμε τρίτους ανάμεσά μας’. Αλλά, παρόλα αυτά, μετά από 2-3 εβδομάδες με την ομιλία του στη Γερουσία των ΗΠΑ, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ανέτρεψε εντελώς τη συμφωνία μας δυστυχώς. Όχι μόνο αυτό, αλλά το ίδιο έκανε και στο Νταβός», είπε για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου: «Από τη μια έγιναν έκτακτες επισκέψεις σε νησιά και βραχονησίδες και κατά τη διάρκεια αυτών των έκτακτων επισκέψεων έκαναν προσπάθειες να τα εξοπλίσουν. Ο οπλισμός αυτών των νησιών και βραχονησίδων δε συνάδει ούτε με τις συνθήκες της Λωζάνης, ούτε των Παρισίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα εξοπλίσετε. Όμως, η Ελλάδα προέβη σε ένα τέτοιο βήμα», υποστήριξε.
Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και πάλι αν θα συναντιόταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και αυτή τη φορά δεν επανέλαβε το «Μητσοτάκης γιοκ», είπε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμαζευτεί πρώτη. «Αν η Ελλάδα δεν τεντώσει το σκοινί, δεν μας ενδιαφέρει να το κάνουμε εμείς. Αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής: Η Ελλάδα, που έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας 147 φορές, η Ελλάδα είναι που πρέπει πρώτα να συμμαζευτεί», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέστησε στην Ελλάδα να διαβάσει τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και να πορευτούν αναλόγως. «Κι εκείνα τα νησιά, οι βραχονησίδες… Το να σηκωθείς και να τα εξοπλίζεις είναι αντίθετο με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Ας διαβάσουν αυτές τις συμφωνίες κι ας κάνουν αναλόγως τα βήματά τους», δήλωσε.
Αναφορικά με τη διαδικασία των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «αποκάλυψαν τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας όσον αφορά την τρομοκρατία. Αυτό το μνημόνιο είναι μια διπλωματική νίκη για την Τουρκία και το έθνος μας μετά από μια δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία.
H Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν το λόγο τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν σε εθνικό και νομοθετικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία» κι όχι 33 που είχε προηγουμένως απαιτήσει η Άγκυρα.