«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί» τόνισε μιλώντας σχετικά με το ζήτημα του εμπορικού σήματος «Turkaegean» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8.
«Το θέμα του “Turkaegean” είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργείου Ανάπτυξης» πρόσθεσε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι 25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρήσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το τουρκικό Αιγαίο. «Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα “Turkaegean”. Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα» ανέφερε. Σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και τα αποτελέσματά της, είπε θα γίνουν γνωστά στον ελληνικό λαό.
«Πάπαλα ο εκβιασμός Ερντογάν»
«Χαμένος» βγαίνει ο κ. Ερντογάν τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς αν τελικά βγήκε κερδισμένος ή όχι από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Εδώ και δύο μήνες έλεγε ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο σύμβουλός του ο κ. Καλίν έχει πει ότι δεν θέλουμε ορόσημο την Μαδρίτη. Οι εκτιμήσεις των διαφόρων διπλωματών ήταν ότι δεν θα μπορούσε να αρθεί το βέτο χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία και πιθανότατα θα πηγαίναμε για την Σύνοδο του Οκτωβρίου. Επίσης, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα έρθει και θα βάλει ζητήματα Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ελληνικών υπερπτήσεων, ότι θα καταθέσει χάρτες που θα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει παρανομήσει στα διάφορα σημεία. Αυτό ήταν το κλίμα που επικρατούσε. Έρχεται στην Μαδρίτη. Στα πρώτα 25 λεπτά έχει άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών. Πάπαλα ο εκβιασμός. Τι πήρε για να άρει το βέτο; Πήρε ένα μνημόνιο μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας που εμάς δεν μας αφορά σχεδόν καθόλου το οποίο λέει ότι αυτοί θα επιταχύνουν την διαδικασία της έκδοσης τρομοκρατών. Βλέπετε κανένα σοβαρό κέρδος από αυτό; Αυτό ήταν όλη η κουβέντα, δύο μήνες βέτο για να πάρει ότι θα ανταλλάσσουν οι μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τους τρομοκράτες; Πήρε και μια έκφραση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα του βάζουν εμπάργκο στην πώληση όπλων» ανέφερε ο υπουργός.
Σε σχέση με τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε καυστικά «είδε τελικά τον πρόεδρο Μπάιντεν, κατάφερε να βγει μια φωτογραφία μαζί του, «μεγάλη επιτυχία».
Ακρίβεια: Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος
Στο πεδίο της ακρίβειας και αναφορικά με την μείωση που σημειώθηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε «αντιλαμβάνομαι την έκταση που πήρε σήμερα η μείωση των καταθέσεων κατά 300 εκατ. και χαίρομαι που παίρνει τέτοια έκταση γιατί προφανώς θεωρούν κάποιοι ότι μια τέτοια μείωση είναι μεγάλο πρόβλημα, όμως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όταν αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά πολλά δισ. αυτό το περνάγαμε στα ψιλά σαν ασήμαντο γεγονός». Επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλη ακρίβεια, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθωρισμού προέρχεται από την αύξηση της ενέργειας και ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ανησυχίες ότι τον χειμώνα θα ενταθεί.
Είμαστε σε προεκλογική περίοδο ασχέτως του πότε θα γίνουν εκλογές
Σε σχέση με το ζήτημα των εκλογών και το αν θα προκηρυχθούν στο προσεχές διάστημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά «από την ώρα που κλείνει ο τρίτος χρόνος διακυβέρνησης και μπαίνουμε πια στον τέταρτο, είμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο. Ασχέτως αν θα γίνουν οι εκλογές Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που λένε οι δημοσιογράφοι, Μάρτιο ή Ιούλιο του χρόνου. Είναι φυσιολογικό πια να ασχολούμαστε με τις εκλογές γιατί έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ