Μία τριήμερη γιορτή, ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες με φάρο τον μικρασιατικό μουσικό πολιτισμό, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας. Ήταν ακόμα μία εκδήλωση στο επετειακό πρόγραμμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που σχεδίασαν η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τη χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.
Σε αυτό το νοερό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες υπήρξε μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου η παράσταση ήταν αφιερωμένη σε χορούς της Σμύρνης, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης. Συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων από τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Χαλκηδόνα και το Ηράκλειο – παράλληλα, μέσα από κείμενα παρουσιάστηκαν γνωστές και άγνωστες πτυχές των τόπων και των εθίμων.
Το Σάββατο 25 Ιουνίου το πρόγραμμα περιλάμβανε αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου, από τους συνεργάτες και μαθητές της Κατερίνα Παπαδοπούλου και Ζαχαρία Καρούνη. Συμμετείχε η χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής (ΚΣΔΜ) «Δόμνα Σαμίου», ενώ παρουσιάστηκαν δρώμενα και χοροί της Μικράς Ασίας.
Την Κυριακή 26 Ιουνίου το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» και οι νεανικές συνάξεις της Μητρόπολης παρουσίασαν το επετειακό πολυθέαμα Έξοδος, αφιερωμένο στις δραματικές ημέρες του 1922.
Στη συνέχεια η ορχήστρα των εκδηλώσεων, με τη μορφή και τον ήχο μιας σμυρναίικης εστουδιαντίνας, ταξίδεψε το κοινό στους ήχους της Σμύρνης και της Πόλης, αλλά και σε ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία επηρεάστηκαν από το ιδιαίτερο μικρασιατικό μουσικό ηχόχρωμα.