Τα εμβόλια επόμενης γενιάς, τα οποία θα προστατεύουν από μια μεγάλη ποικιλία κορονοϊών, αναμένεται να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν σε εθελοντές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η BioNTech και η Pfizer, οι κατασκευαστές του πιο διαδεδομένου εμβολίου κατά της Covid-19 στον δυτικό κόσμο.
Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας με αφορμή την ημέρα των επενδυτών της έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες πρώτες πληροφορίες. Στόχος, τόνισε, είναι να υπάρχει διαρκής προστασία κατά των παραλλαγών του κορονοϊού.
Η πειραματική εργασία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει ενισχυτικά εμβόλια Τ-κυττάρων, σχεδιασμένα να προστατεύουν κυρίως από σοβαρές ασθένειες εάν ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος, και εμβόλια κατά κάθε είδους κορονοϊού που προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των ιών και των παραλλαγών τους.
Η BioNTech και η Pfizer άλλωστε αυτή τη στιγμή είναι σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές Αρχές για βελτιωμένες εκδόσεις του υπάρχοντος εμβολίου, για την καλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.
Η επίμονη μετάλλαξη του ιού σε νέες παραλλαγές που διαφεύγουν πιο εύκολα της προστασίας των εμβολίων, καθώς και η εξασθένιση της ανθρώπινης ανοσολογικής μνήμης, συνέτειναν στην επείγουσα ανάγκη για την αναζήτηση από εταιρείες, κυβερνήσεις και φορείς υγείας πιο αξιόπιστων εργαλείων προστασίας.
Ως μέρος μιας ώθησης για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της για τις μολυσματικές ασθένειες, η BioNTech ανέφερε ακόμα ότι εργάζεται πάνω σε αντιβιοτικά ακριβείας που σκοτώνουν υπερμικροβακτήρια τα οποία έχουν γίνει ανθεκτικά στα διαθέσιμα επί του παρόντος αντιλοιμώδη.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα η BioNTech βασίζεται στην τεχνολογία της PhagoMed, την οποία απέκτησε τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κατασκευαστής αντιβιοτικών με έδρα τη Βιέννη έχει εργαστεί πάνω σε ένζυμα που παράγονται από ιούς που σκοτώνουν τα βακτήρια, τα οποία διαπερνούν το βακτηριακό κυτταρικό τοίχωμα.
Οι ερευνητές δημόσιας υγείας ανέφεραν ότι ο συνδυασμένος αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχεδόν 70.000.