Με την απόφαση πλέον να επαφίεται σε κάθε Αμερικανική Πολιτεία να ρυθμίσει μόνη της ζητήματα –νομικά και άλλα– σχετικά με τις διακοπές κύησης, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε το δικαίωμα στις αμβλώσεις, πολλές είναι οι Πολιτείες εκείνες που έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ότι θα λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουνν οι αντιδράσεις στην απόφαση του Δικαστηρίου, που ουσιαστικά ακυρώνει την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης. Ενώ υπάρχουν και υποστηρικτές της απόφασης, όπως η Ποντιφική Ακαδημία και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις είναι το Μιζούρι, με τον γενικό εισαγγελέα της, Έρικ Σμιτ, να κάνει λόγο για «μια μνημειώδη ημέρα για την ιερότητα της ζωής».
Την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί η Πολιτεία της Νότιας Ντακότας. Σύμφωνα με την Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κρίστι Νόεμ, η άμβλωση θεωρείται παράνομη από εδώ και στο εξής, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.
Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι «από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε.
Σχετικά με την Πολιτεία της Ιντιάνας, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της ανακοίνωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις 6 Ιουλίου, οπότε και θα συνεδριάσει. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», τόνισε.
Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης
Στον αντίποδα, Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσινγκτον, δεσμεύτηκαν μέσω σχετικής ανακοίνωσης «να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση και την αντισύλληψη, και να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν.
Reproductive care is health care. Abortion is health care.
Today's decision puts lives at risk.
Anyone looking for more information on abortion providers, payment support, and additional resources available can visit: https://t.co/1jloa0x08c
— Mayor Eric Adams (@NYCMayor) June 24, 2022
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρκαντ, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο θα προστατεύσει στο μέτρο που μπορεί την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «καταστροφικό πλήγμα».
«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα μεγαλύτερα βάρη της απόφασης θα επωμιστούν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οπικονομικά μέσα.
Αντιδράσεις στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Αρκετές είναι οι αντιδράσεις –θετικές και αρνητικές– απέναντι στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το δικαίωμα στις αμβλώσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε έκτακτο διάγγελμα δηλώνοντας απογοητευμένος από την απόφαση του Δικαστηρίου, λόγω της οποίας «η Αμερική γυρνάει πίσω 150 χρόνια». «Είναι μια λυπηρή μέρα για τη χώρα», είπε και διευκρίνισε, μεταξύ άλλων: «πολλές γυναίκες, θα αναγκάζονται να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους».
Προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και όπως προκύπτει από πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα και να υιοθετήσει άλλα μέτρα.
Για επίθεση στις βασικές ελευθερίες έκανε επίσης λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικάνους, Μπάρακ Ομπάμα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter. Όπως ανέφερε, «σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο αντέστρεψε κεκτημένα 50 ετών, αλλά κατέστησε μια σημαντική προσωπική απόφαση σε αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογίας, κάτι που αποτελεί επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».
Today, the Supreme Court not only reversed nearly 50 years of precedent, it relegated the most intensely personal decision someone can make to the whims of politicians and ideologues—attacking the essential freedoms of millions of Americans.
— Barack Obama (@BarackObama) June 24, 2022
Σε παρόμοιο μήκος κύματος με εκείνο των Τζο Μπαίντεν και Μπάρακ Ομπάμα κινήθηκαν οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, του Μπόρις Τζόνσον και του Εμανουέλ Μακρόν.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων»
Υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου έχουν ταχθεί, ανάνμεσα σε άλλους, το Βατικανό και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής.
Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, την χαρακτήρισε «θέλημα Θεού». Μάλιστα, ο ίδιος συνέβαλε στην απόφαση, καθώς, κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο.
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters/ AFP