Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να διοχετεύει όπλα και υλικό στη Λιβύη σε μια κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σε έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 24 Μαΐου, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κυβέρνηση συνέχιζε να παραβιάζει τις κυρώσεις του οργανισμού μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό και παρέχοντας εκπαίδευση σε ομάδες ενόπλων.
Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης που παρέχεται από την Τουρκία στις ομάδες αυτές εμπίπτει στο καθεστώς κυρώσεων και, ως εκ τούτου, καθιστά παραβίαση της απόφασης 1970 (2011).
Η μόνη εξαίρεση ισχύει για ορισμένους τύπους εκπαίδευσης, όπως η απόρριψη πυρομαχικών που μπορεί να ταξινομηθούν στην ανθρωπιστική εκπαίδευση. Ωστόσο, η εκπαίδευση μάχης, ειδικών δυνάμεων και ελεύθερων σκοπευτών απαγορεύονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο τουρκικός στρατός είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση 6.799 Λίβυων στρατιωτών, με 974 να εξακολουθούν να εκπαιδεύονται. Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία σε επιστολή να παράσχει λεπτομέρειες, κάτι που η Τουρκία αρνήθηκε να κάνει.
Συνολικά η Άγκυρα απάντησε μόνο σε επτά επιστολές από τις 15 που έστειλε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί το καθεστώς κυρώσεων στη Λιβύη.
Ο ΟΗΕ επεσήμανε επίσης ότι η αερογέφυρα που έχει στήσει η τουρκική πολεμική αεροπορία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για να βοηθήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θεωρείται επίσης παραβίαση.
Πραγματοποιώντας τουλάχιστον 33 πτήσεις, ένα Airbus A400M της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παρέδωσε περίπου 1.221 τόνους φορτίου από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.
Εκτός από τις τουρκικές κυβερνητικές οντότητες, ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία επισημάνθηκαν από τους εμπειρογνώμονες για παραβιάσεις όπλων. Ανάμεσά τους η κατασκευάστρια εκρηκτικών Kapeks Kimya Sanayi A.Ş., η ναυτιλιακή και μεταφορική Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş, η αεροπορική εταιρεία Mng Hava Yolları ve Taşımacılık A.Ş. (MNG Airlines), η κατασκευάστρια όπλων Asi Makine San. Ltd. Şti (Sur Arms) και ο όμιλος Akar.
Μερικά από τα όπλα που στάλθηκαν στη Λιβύη από την Τουρκία περιελάμβαναν άρματα μάχης M-60 Patton, μη-επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, STM Kargu-2, TAI Anka, πυροβόλα Fırtına T-155 155 mm, πυροβόλα Korkut 35 mm, πύραυλους MIM-23 Hawk 122mm, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Aselsan Koral, εκτοξευτές χειροβομβίδων Akdas AK-40-GL 40 x 46 χλστ., διόπτρες νυχτερινής όρασης Aselsan A100 και ολογραφικά σκοπευτικά όπλων (HWS).
Ένα μεγάλο φορτίο οχημάτων Kirpi 4×4 (MRAP), που κατασκευάστηκαν από την BMC, εκφορτώθηκε στο λιμάνι της Τρίπολης από το πλοίο MV Amazon με σημαία Μολδαβίας στις 18 Μαΐου 2019.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει διατηρήσει έντονο ενδιαφέρον για τη Λιβύη, μια χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και διχασμένη από τις αραβικές επαναστάσεις του 2011. Μαζί με την οικονομική βοήθεια του Κατάρ, η Τουρκία έχει εξοπλίσει, εκπαιδεύσει και υποστηρίξει ένοπλες ομάδες φιλικές προς το καθεστώς της Άγκυρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος και η οικογένειά του επιδιώκουν να αποκομίσουν εκατομμύρια δολάρια από την πώληση στρατιωτικού υλικού στις ομάδες που υποστηρίζουν. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν, μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι σεσημασμένες εταιρείες από τον ΟΗΕ διευθύνονται από συγγενείς και επιχειρηματικούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει μεταφέρει ακόμη και τζιχαντιστές στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Η στρατολόγηση, η χρηματοδότηση, η μεταφορά και η ανάπτυξη Σύριων τζιχαντιστών μαχητών στη Λιβύη είναι ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
-
Πηγή: Nordic Monitor