Τη συσχέτιση της συνήθειας που έχουν μερικοί άνθρωποι να κοιμούνται με αναμμένο φως (ή ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν τεχνητό φως, όπως τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό, κ.ά.) με τον αυξημένο παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη, κάνει αμερικανική μελέτη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep από ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Μίντζι Κιμ.
Το δείγμα ήταν 552 άνθρωποι από 63 έως 84 ετών. Οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν εκτεθειμένοι σε κάποιου είδους τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου – σε αυτούς ήταν αυξημένα τα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη.
«Είτε λόγω του ανοιχτού κινητού μας, είτε επειδή αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση όλο το βράδυ, είτε λόγω της φωτορύπανσης μιας μεγάλης πόλης, ζούμε εν μέσω πολλών τεχνητών πηγών φωτός καθ’ όλο το 24ωρο. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο και η έκθεση ακόμη και σε λιγοστό φως τη νύχτα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο», δήλωσε η δρ Μίντζι Κιμ.
Για όσους δεν μπορούν να κοιμηθούν στο απόλυτο σκοτάδι, οι ειδικοί προτείνουν η πηγή φωτός να είναι αχνή και κοντά στο πάτωμα, σε κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα ώστε να υπάρχει μικρότερη διέγερση του εγκεφάλου. Επίσης προτείνουν τη μετακίνηση του κρεβατιού ώστε τα φώτα του δρόμου να μην πέφτουν στο πρόσωπο.
Το φως τη νύχτα απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιο ρυθμό) του ανθρώπινου σώματος, καθώς καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του σκοταδιού, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.