Μπορεί ο καιρός να τα χάλασε λίγο και το πρόγραμμα να άλλαξε ελαφρώς, όμως οι «Γεύσεις Μνήμης» το σαββατοκύριακο έφεραν στη Θεσσαλονίκη την Ανατολική Θράκη, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Ιωνία και την Καππαδοκία.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αγκαλιάστηκε από τον κόσμο που έσπευσε στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου και για να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο – εκεί θα διατεθούν όλα τα έσοδα από τη γευσιγνωσία, καθώς η είσοδος ήταν δωρεάν.
Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δοκιμάστηκε ως σου σεφ στο πλάι της Μαρίας Εκμεκτσίογλου. Λάτρης της μικρασιάτικης κουζίνας, βοήθησε στην προετοιμασία του χουνκιάρ μπεγιεντί, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα φαγητά της Πόλης, με καπνιστές μελιτζάνες και κοκκινιστό μοσχαράκι.
«Η πολίτικη κουζίνα έχει πολλά μπαχαρικά και αυτό είναι ένα από τα βασικά μυστικά της. Επίσης, γενικότερα η μικρασιατική κουζίνα έχει περισσότερα βούτυρα και λαχανικά, αλλά δεν έχει πολλά θαλασσινά. Η πολίτικη κουζίνα, στον αντίποδα, περιλαμβάνει πολλά θαλασσινά, διότι ο Βόσπορος είναι πολύ πλούσιος σε ψάρια. Να αναφέρω ως παράδειγμα την παλαμίδα, η οποία συναντάται και σε βυζαντινά νομίσματα. Από αυτήν βγαίνει και η διάσημη σος γάρος» είχε πει στο pontosnews.gr γνωστή σεφ.
Νωρίτερα στην κουζίνα που είχε στηθεί μαγείρεψε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ετοιμάζοντας μπορανί (ή μπουρανί) με κιμά, αυγά τσιλμπίρ και χουνκιάρ μπεγιεντί, που είναι αγαπημένη συνταγή και της ίδιας. «Η κουλτούρα των προσφύγων εξαπλώθηκε στον ελλαδικό χώρο σε πολλούς τομείς του πολιτισμού και όπως ήταν φυσικό επηρέασε και την ελληνική κουζίνα. Το μεράκι των Μικρασιατών, οι γεύσεις και τα αρώματα, απορροφήθηκαν με τα χρόνια από την ελληνική κουζίνα και φτάνουμε στις μέρες μας, όπου η σταφίδα γλυκαίνει τα γεμιστά μας και η κανέλα αρωματίζει τα κοκκινιστά μας» είχε τονίσει στο pontosnews.gr.
Την εκδήλωση «Γεύσεις Μνήμης» παρουσίασε η Ελένη Ψυχούλη, αναδεικνύοντας τις γαστρονομικές επιρροές που δέχτηκε η ελλαδική από τη μικρασιατική κουζίνα και τον εμπλουτισμό της με νέα έθιμα και συνταγές.
Σε αυτό το ξεχωριστό γιορτινό κλίμα έβαλαν… αλατοπίπερο οι 35 σύλλογοι που παρουσίασαν χαρακτηριστικά πιάτα αλλά και χορούς από κάθε περιοχή.