Αποτυχία χαρακτηρίζει την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία από τη Δύση η πλατφόρμα γεωπολιτικής ανάλυσης Southfront, η οποία αναφέρει ότι μεγάλο ποσοστό των όπλων κατέληξε στη μαύρη αγορά.
Σε μια συνέντευξη στην αμερικανική National Defense, ο ταξίαρχος του ουκρανικού στρατού Βολοντίμιρ Καρπένκο παραδέχτηκε ότι η χώρα του έχασε σχεδόν το 50% του συνόλου των όπλων και του εξοπλισμού που έλαβε. Κάποια από αυτά καταστράφηκαν, αλλά δεν είναι αυτή η όλη ιστορία.
Το ρωσικό Channel One ανέφερε πώς ο ουκρανικός στρατός εγκαταλείπει τα όπλα καθώς υποχωρεί. Τα εγκαταλελειμμένα αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικά Javellin και οι γερμανικές αντιαρματικές νάρκες καταλήγουν στις μαύρες αγορές και πωλούνται στις λεγόμενες πλατφόρμες darknet και deep web. Εκεί μπορεί κανείς να αγοράσει συστήματα Javellin για περίπου 30.000 δολάρια ή βρετανικά συστήματα NLAW στη μισή τιμή. Φυσικά υπάρχει ζήτηση για αυτά τα όπλα, με τρομοκράτες και εγκληματικές οργανώσεις να είναι οι υποψήφιοι αγοραστές.
Αυτή η κατάσταση έχει ανησυχήσει την Ιντερπόλ και άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς. Ήδη στις 28 Μαΐου, η διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον πόλεμο που αυξάνει την εισροή όπλων στις μαύρες αγορές της Ευρώπης. Τέτοια όπλα θα μπορούσαν να φτάσουν σε θύλακες στη Μέση Ανατολή που εμπλέκονται σε περιφερειακές συγκρούσεις και να εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή, ακόμη και σε ασταθείς τοποθεσίες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη και η Αίγυπτος.
Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος αναδιοργανώνεται αυτή τη φορά στο Σαχέλ, σύμφωνα με την ίδια την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νιούλαντ, η οποία δήλωσε τον Μάιο ότι εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πουλούν όπλα στο ISIS.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας μαύρης αγοράς όπλων, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη». Ο Γενικός Γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες για το ότι η Αφρική και τα Βαλκάνια θα γίνουν ο προορισμός των δυτικών όπλων που παρέχονται στο Κίεβο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.
Η Ουκρανία θεωρείται εδώ και καιρό ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές διακίνησης όπλων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ανάλυση της πλατφόρμας.
Έχει επίσης αναδειχθεί ως δίαυλος ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και έχει την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία εγκληματικότητας ανάμεσα σε 33 χώρες στην Ευρώπη.
Στο σημερινό κόσμο, το παράνομο εμπόριο όπλων παίζει κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων παγκοσμίως, δρομολογώντας έτσι γεωπολιτικές εξελίξεις.
- Πηγή: Southfront.