Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την Κυριακή, η Τουρκία εκπροσωπείται από τον Ιμπραήμ Καλίν και τον υφυπουργό εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν «θετικό» το γεγονός ότι η Άγκυρα δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαπραγμάτευση, για την οποία εδώ και μέρες πίεζε να πραγματοποιηθεί η γραμματεία του ΝΑΤΟ και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης στις 28 Ιουνίου.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακόμα και στην περίπτωση άμεσης υποχώρησης της Άγκυρας σε σχέση με τα ζητήματα ασφαλείας που θεωρεί ότι προκύπτουν από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των δύο χωρών εντός της εβδομάδας.
Οι απαιτήσεις που εξακολουθεί να έχει η Άγκυρα κυρίως από τη Στοκχόλμη για να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την τρομοκρατία είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φημολογία ότι ένας εκ των όρων είναι η παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λιντ.
Όσον αφορά την πρόσφατη φημολογία που ήθελε τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στην επερχόμενη σύνοδο, εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί αυτό.
Η παραπάνω εικασία στηρίζεται στο ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία υπουργική σύνοδο του οργανισμού στις Βρυξέλλες.
Επίσης οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η Άγκυρα θα αποφύγει να απειλήσει και μια χώρα του ΝΑΤΟ, την ώρα που ήδη δημιουργεί προβλήματα ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα το έκανε αυτό μόνο αν αποφασίσει να αποστρέψει τα βλέμματα από το βασικό πρόβλημα της ένταξης των δύο κρατών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ