20 Ιουνίου 1978, στις 23:03. Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας 10 δευτερολέπτων ξυπνάει τη Θεσσαλονίκη. Επίκεντρό του, το χωριό Στίβος, ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της πόλης. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα ενώ έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία.
Πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους. Δυστυχώς δεν προλαβαίνουν όλοι και 49 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
Τα 37 από τα θύματα ήταν ένοικοι 8όροφης πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου, που κατέρρευσε· σήμερα στη θέση της είναι το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Συνολικά 220 πολίτες τραυματίστηκαν ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο το ν. Θεσσαλονίκης.
Η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει στις 8 Μαΐου 1978 με ισχυρότερους προσεισμούς αυτών της 24ης Μαΐου (ώρα 02:34) με μέγεθος 5,8 Ρίχτερ και της 19ης Ιουνίου με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Ο σεισμός της 20ής Ιουνίου ήταν ο πρώτος που έπληξε μεγάλο αστικό κέντρο στην Ελλάδα σε σύγχρονους χρόνους και θεωρείται η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή από το 1932, όταν και σημειώθηκε ο σεισμός της Ιερισσού στη Χαλκιδική.
Ακολούθησε επίσης σειρά ισχυρών μετασεισμών με μεγαλύτερο εκείνο της 5ης Ιουλίου, μεγέθους 5 Ρίχτερ και με μετακινημένο επίκεντρο δυτικά της λίμνης Κορώνειας στα 7-10 χιλιόμετρα από τη πόλη.
Εντοπίστηκαν συνολικά 3.170 (4,5%) κτήρια με σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες (κόκκινα), 13.918 (21,0%) κτήρια με μέσης ή και μικρής κλίμακας βλάβες (κίτρινα) και 49.071 (74,5%) κτήρια χωρίς βλάβες (πράσινα). Tην αποκατάσταση των σεισμοπαθών ανέλαβε η Υ.Α.Σ.Β.Ε. (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας).
Εντοπίστηκαν εκτεταμένες βλάβες στα μνημεία της πόλης (Ροτόντα, Αχειροποίητο κ.τ.λ.) που οφείλονταν πιο πολύ στην επιδείνωση υφισταμένων βλαβών από δεκαετίες ή και αιώνες. Οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ με σημερινές τιμές.
Το 2013 και με αφορμή την 37η επέτειο, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Σολδάτος είχε δώσει στη δημοσιότητα σπάνιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον εκλιπόντα πατέρα του, καθηγητή Κωνσταντίνο Σολδάτο.
Στο αρχειακό υλικό περιλαμβάνονται λήψεις από την Πανεπιστημιούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι σεισμόπληκτοι, από τα ερείπια της πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου και από τα παλαιά Δικαστήρια (το σημερινό κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς), στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης.
Σύμφωνα με τον τότε ομότιμο καθηγητή Βασίλειο Παπαζάχο ο σεισμός του 1978 στη Μυγδονία λεκάνη, αν και κατέστρεψε ή έβλαψε σοβαρά το ¼ των κτισμάτων της Θεσσαλονίκης, είχε και θετικές συνέπειες. «Δημιουργήθηκαν το δίκτυο σεισμογράφων του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ως πρώτο εθνικό κέντρο διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα σεισμών, ενώ στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ αναπτύχθηκε η έρευνα πάνω σε θέματα όπως η σεισμική επικινδυνότητα και η πρόγνωση των σεισμών», είχε δηλώσει.