Κορυφαίος μελετητής της ελληνικής γλώσσας και πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού υπήρξε ο Βρετανός ελληνιστής και καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόδρης, Πήτερ Μάκριτζ, ο οποίος πέθανε στις 16 Ιουνίου, σε ηλικία 76 ετών.
Θεωρούσε την Ελλάδα δεύτερή του πατρίδα, και το όνομά του ήταν ταυτισμένο με το νεοελληνικό διαφωτισμό και την ελληνική γλώσσα.
Προσπάθησε δε, να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό, μεταφράζοντας, μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, πεζογραφήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γεωργίου Βιζυηνού, Παντελή Πρεβελάκη, και ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Άρη Αλεξάνδρου και Τίτου Πατρίκιου.
«Μέχρι το τέλος της ζωής του (σ.σ ο Πήτερ Μάκριτζ) παρακολουθούσε εξαντλητικά όλη την ελληνική βιβλιογραφία». Αυτό επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Ι. Καριπίδη, άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά.
Ορισμένοι τίτλοι βιβλίων και συγγραμμάτων του είναι Η νεοελληνική γλώσσα, Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα, 1766-1976, Βασική γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται και η αρθρογραφία του σε θέματα του ελληνικού πολιτισμού.
«Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα»
«Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα. Μέχρι σήμερα η έκφραση αυτή δεν ήταν παρά μεταφορική, τώρα όμως έγινε κυριολεξία», είχε δηλώσει στις 23 Μαρτίου 2022, οπότε και του απονεμήθηκε η ελληνική υπηκοότητα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο.
Νωρίτερα, το 2008, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Μάιο του 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Πήτερ Μάκριτζ γεννήθηκε το 1946. Σπούδασε Νεοελληνική και Γαλλική Φιλολογία στην Οξφόρδη. Μελέτησε ενδελεχώς τον νεοελληνικό διαφωτισμό και ξεκίνησε να διδάσκει Νέα Ελληνική φιλολογία το 1973 στο King’s College του Λονδίνου. Συνέχισε (1981) τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου δίδασκε στη Σχολή Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών. Στο ίδιο πανεπιστήμιο διετέλεσε (1996-2003) καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, διδάσκοντας ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και ιστορία του πολιτισμού.