Ένα λατρεμένο φαγητό που έφεραν οι Πόντιοι εκ Ρωσίας. Τα βαρένικα είναι γεμιστά ζυμαρικά που γίνονται με λίγα υλικά αλλά θέλουν κόπο μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Ο Σάββας Καρίπογλου και οι «Μαγειρικοί διάλογοι» μάς δείχνουν πώς να τα φτιάξουμε και να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας.
Αν θέλουμε, μπορούμε να μιμηθούμε τη γεύση του τανωμένου σορβά και στο βούτυρο να καραμελώσουμε κρεμμύδια, να προσθέσουμε πάπρικα γλυκιά και καπνιστή και ξερό δυόσμο.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι |
1 ποτήρι νερό |
1,5 κ.γ. αλάτι |
1 αυγό |
για τη γέμιση
500 γρ. μυζήθρα |
1 αυγό |
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι |
για το σερβίρισμα
250 γρ. βούτυρο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον πάγκο μας ρίχνουμε το αλεύρι, στη μέση του οποίου σχηματίζουμε μια λακκούβα. Τοποθετούμε πρώτα το αυγό και το αλάτι και σιγά σιγά το ελαιόλαδο με το νερό.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας και ξεκουράζουμε για 15΄.
- Κάνουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
- Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε φύλλο το οποίο να μην είναι πολύ χονδρό, έτσι ώστε να μην γίνει βαρύ το ζυμαρικό, αλλά ούτε πολύ λεπτό ώστε να μην σπάσει κατά το βράσιμο.
- Με τη βοήθεια ενός ποτηριού κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους. Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε 1 κ.σ. γέμιση. Με βρεγμένα τα δάχτυλά μας, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο τη ζύμη, αλείφοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν.
- Βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Όταν τα βαρένικα ανεβαίνουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα. Χρειάζονται περίπου 3-4΄ βράσιμο.
- Τα σερβίρουμε στο πιάτο και τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, το οποίο έχουμε καβουρδίσει ώστε να βγάλει τα αρώματά του.
Στο βίντεο ο Σάββας Καρίπογλου σας καθοδηγεί με κάθε λεπτομέρεια.