Να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας προτείνει η Κομισιόν, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, και τα οποία αφορούν κυρίως το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στον τομέα του δικαστικού συστήματος, ενώ τόνισε ότι έχουν συσταθεί και τα απαραίτητα όργανα για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης υπογράμμισε ότι έχει υιοθετηθεί ένας τολμηρός νόμος κατά των ολιγαρχών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει.
«Ναι, η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική» δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, συμπληρώνοντας όμως ότι «υπάρχει ακόμα σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει».
Για «μία ιστορική απόφαση» έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι περιμένει από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εγκρίνουν την πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής.
We recommend to give Ukraine the candidate status, on the understanding that the country will carry out a number of important reforms.
Ukraine has clearly shown commitment to live up to European values and standards.
And embarked, before the war, on its way towards the EU. pic.twitter.com/Cggme0Ep0l— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 17, 2022
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει και την υποψηφιότητα της Μολδαβίας, κάνοντας αντίστοιχη εισήγηση προς το Συμβούλιο, αλλά με τον αστερίσκο ότι και αυτή η χώρα έχει πολλές μεταρρυθμίσεις να κάνει, οι οποίες αφορούν κυρίως την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση.
Αντιθέτως, για τη Γεωργία θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα ώστε να της αποδοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.