Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από την απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό σε Türkiye, μία απόφαση που μπερδεύει (και διχάζει) ακόμα και τους ίδιους τους Τούρκους.
Από τότε που ο ΟΗΕ αναγνώρισε επισήμως την αλλαγή του ονόματος, έχουν προκληθεί αρκετές στιγμές σύγχυσης και αμηχανίας.
«Μήπως εννοείτε Türkiye;», ρώτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δημοσιογράφο που προηγουμένως τον ρώτησε αν η Τουρκία σκοπεύει να άρει το βέτο της, για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ναι φυσικά», απάντησε αμήχανα ο δημοσιογράφος. «Να επαναλάβω την ερώτηση;», συμπλήρωσε.
Όταν ο Γιενς Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τη χώρα, αναφέρθηκε με τη νέα ονομασία στην αρχή του λόγου του, ωστόσο απαντούσε αυθόρμητα με το ευρέως διαδεδομένο «Turkey» στις στις ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του.
Ακόμα και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρωτοστάτησε στην αλλαγή της επίσημης ονομασίας της χώρας, κάποιες φορές ξεχνιέται. Άλλωστε η Τουρκία αποκαλείται Turkey στη διεθνή κοινότητα εδώ και έναν αιώνα, από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1923.
“You mean Türkiye, right?”
Türkiye’s FM, Mevlut Cavusoglu, reminded a correspondent of the country’s recently changed name as the reporter failed to say “Türkiye” when posing a question regarding Finland and Sweden’s NATO membership bids pic.twitter.com/fgfHQko1TP
— TRT World (@trtworld) June 16, 2022
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για την αλλαγή ποικίλλουν· για πολλούς Τούρκους πρόκειται για άλλον έναν αντιπερισπασμό του καθεστώτος Ερντογάν, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των πολιτών από σημαντικά προβλήματα, όπως η οικονομία.
Άλλοι δηλώνουν ευτυχισμένοι που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό από την Türkiye, παρά από μία χώρα που στα αγγλικά είναι το συνώνυμο της γαλοπούλας.
Το βάρος της διάδοσης του νέου ονόματος έχει πέσει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τουρκία πλέον θα αποκαλείται Türkiye και αντικαθιστά τις ονομασίες της χώρας σε αρκετές γλώσσες, ανάμεσά τους τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στέφαν Ντούζερικ ανακοίνωσε πώς ο ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιος να αποδεχτεί ή να απαγορεύσει τη χρήση νέας ονομασίας, καθώς τα κράτη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το πώς θέλουν να αποκαλούνται στο εξωτερικό.
Λίγο μετά την αναγνώριση από τον ΟΗΕ, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το πρώτο δημόσιο έγγραφο, που έφερε τον νέο διεθνή τίτλο της χώρας, είχε πρωτοκολληθεί.
Οι πρεσβείες άλλων χωρών στην Άγκυρα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς, με την Ολλανδία, που τρία χρόνια πριν κατάργησε το Holland, να είναι από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιούν το Türkiye σε επίσημο έγγραφο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί.
Σε μια ένδειξη τραγικής ειρωνείας, το νέο όνομα χρησιμοποιήθηκε σε έγγραφο της γνωμοδότησης του κράτους για την υπόθεση του πολιτικού κρατουμένου Οσμάν Καβάλα, και συγκεκριμένα όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να καταδικάσει την Τουρκία για αυτή.
Η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όμως παραμένει ένα περίεργο συνονθύλευμα των δύο ονομασιών.
Για παράδειγμα στους τίτλους υπουργών, στα δελτία τύπου και στους πιο δημοφιλείς τομείς της ιστοσελίδας επικρατεί το Türkiye, ενώ σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα που μιλάει για τις σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ, χρησιμοποιείται το Turkey.
Η αλλαγή υλοποιήθηκε εν μία νυκτί, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου 2021 το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Türkiye αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Τουρκίας.
Η μανία του Ερντογάν με το Türkiye συνεχίζεται με την Turkish Airlines την οποία θέλει να μετονομάσει σε Türkiye Hava Yollari.
- Πηγή: Al-Monitor