Την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, όπως ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο και επισκέφτηκαν σήμερα, στο Κίεβο.
Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν, ήταν η πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι αιτιάσεις του Μάριο Ντράγκι για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και η συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου στην επόμενη σύνοδο κορυφής των G7, στις 26-28 Ιουνίου, έπειτα από πρόταση του Όλαφ Σολτς. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στη Βαυαρία ή εάν θα μιλήσει στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σχετικά με την υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία τάσσονται οι τέσσερεις Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία».
Το αν θα αποδοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 23-24 Ιουνίου, ενώ η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή.
Πρόταση για κυρώσεις και εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου
Οι προτάσεις για επιβολή κυρώσεων αφορούν στο φυσικό αέριο. «Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», όπως έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram, ανακοινώνοντας ότι οι ξένοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι η Ρωσία το εκμεταλλεύεται πολιτικά, όπως έκανε και με τα σιτηρά, προσάπτοντάς της κατηγορία για εργαλειοποίησή του.
Όπως υποστήριξε, η Ρωσία έκανε ψευδείς δηλώσεις όταν απέδωσε σε τεχνικά προβλήματα την πρόσφατη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου –ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η μείωση της ροής φυσικού αερίου το προηγούμενο 48ωρο δεν ήταν προμελετημένη, αλλά σχετιζόταν με ζητήματα συντήρησης.
Ο Μάριο Ντράγκι απέρριψε τον ισχυρισμό με την εξής δήλωση: «Τόσο η Γερμανία όσο κι εμείς, καθώς και άλλες χώρες, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ψέματα. Στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύονται πολιτικά το φυσικό αέριο όπως έκαναν και με τα σιτηρά».
Οπλισμός
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ουκρανία τον βαρύ οπλισμό που απαιτεί εδώ και εβδομάδες: επιπλέον έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar, πέραν των δώδεκα Caesar που έχουν ήδη παραδοθεί.
As long as necessary, until peace returns to a free and independent Ukraine, we will remain committed. Humanitarian, economic and military support to enable Ukrainian soldiers to make a difference on the ground against the Russian army’s attacks. pic.twitter.com/XN9dq9sUum
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 16, 2022