Θετικές ήταν οι παρατηρήσεις των φορέων σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την καταπολέμηση της απάτης και την ποινική αντιμετώπιση της εκδικητικής πορνογραφίας. Αντίθετα, οι νομικοί φορείς εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις διατάξεις που αφορούν την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων κατά την ακρόασή τους στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την πάταξη της απάτης και της πλαστογραφίας των μέσων πληρωμής εκτός μετρητών, είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να προχωρήσει η υπερψήφισή τους.
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη ανέφερε πως με τις διατάξεις για την εκδικητική πορνογραφία «συμφωνούμε απόλυτα». Αντίθετα για την τροποποίηση του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά τις αναβολές εκδίκασης, την χαρακτήρισε πρόχειρη, αποσπασματική και με συγκυριακά κριτήρια που δεν θα συμβάλλει στην εμπέδωση του κράτους δικαίου. Υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία προηγούμενη διαβούλευση και εκπληρώνει μόνο σκοπούς εντυπωσιασμού δίχως να επιλύει τα προβλήματα.
Η αναπληρωτής γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σοφία Διπλοΐδου ανέφερε πως η διάταξη για την απόρριψη της έγκλησης με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, που θα περιλαμβάνει συνοπτική αιτιολογία, «πιστεύουμε ότι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Πρόκειται για μια ρύθμιση, που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Επίσης, το άρθρο 41 για τις αναβολές στις δίκες κινούνται κατά τη γνώμη μας προς τη σωστή κατεύθυνση της οριοθέτησης και όχι του περιορισμού των αναβολών».
Εξέφρασε όμως την αντίρρησή της στη ρύθμιση που εισάγεται περί υποχρεωτικής αναβολής της δίκης σε διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες, εκτιμώντας πως θα είναι ανεφάρμοστη καθώς οι αναβολές στα δικαστήρια αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ των πέντε και οκτώ μηνών στον Πρώτο Βαθμό και έως δώδεκα μηνών το πολύ στο Δεύτερο Βαθμό.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός διαμαρτυρήθηκε ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση και καμία προηγούμενη ενημέρωση σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τις αναβολές των δικών.
Χαρακτήρισε την αιτίαση τους προσχηματική και σημείωσε ότι ο στόχος της διάταξης είναι ο εντυπωσιασμός. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» λες και το πρόβλημα των αναβολών και της καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, είναι οι αναβολές που ζητούν δικηγόροι, είπε ο κ. Βερβεσός και τόνισε πως ο δικηγορικός κόσμος θα αντιδράσει έντονα εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη για να γίνει διαβούλευση.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ευάγγελος Γκιγκιλίνης ανέφερε πως στα γενικότερα άρθρα που αφορούν τα άυλα μέσα πληρωμής, την εκδικητική πορνογραφία και τα λοιπά, η θέση της Ένωσης είναι θετική. Υπάρχει, όμως, σοβαρό θέμα στις διατάξεις που αφορούν τις αναβολές. Ζήτησε την απόσυρση την απόσυρση της παραγράφου 2 Α’ στο άρθρο 41 του συζητούμενου σχεδίου νόμου που τροποποιεί το άρθρο 349, αναφορικά με το πλαφόν, μία φορά του προτεινόμενου λόγου αναβολής, που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης υποστήριξης κατηγορίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ