Επτά χρόνια μετά την έναρξη της δίκης σε πρώτο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, και σχεδόν 20 μήνες από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η υπόθεση φτάνει σήμερα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο καλείται να αποτυπώσει αμετάκλητα την κρίση της Δικαιοσύνης.
Το διακύβευμα σχετίζεται με το αν η επιθετική δράση μελών του κόμματος που κατάφερε να αποτελεί την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη το 2012 θα κριθεί, όπως και στον πρώτο βαθμό, συντονισμένη, οργανωμένη και καθοδηγούμενη άνωθεν, με συγκεκριμένο υπόβαθρο.
Αν δηλαδή οι ενέργειες των κατηγορουμένων δεν ήταν «μεμονωμένες πράξεις» όπως διατείνονται οι ίδιοι, αλλά απόρροια μιας εγκληματικής ναζιστικού τύπου δομής που επέλεγε θύματα με συγκεκριμένα κριτήρια.
Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης –με την οποία διευκολύνθηκε η διαδικασία, σε αντίθεση με τα όσα έγιναν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο–, η δίκη θα γίνει στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου. Πρόεδρος είναι η Σοφία Πανουτσακοπούλου και ήδη υπάρχει μέριμνα για την απαλλαγή των δικαστών της σύνθεσης από άλλα καθήκοντα.
Εντούτοις, η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι ανέφελη, μιας και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν αλλά και αιτήματα αναβολής που φαίνεται να είναι έτοιμοι να υποβάλουν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων.
Τα ενδεχόμενα της τελικής απόφασης
Η δίκη θα διεξαχθεί από την αρχή, χωρίς οι τωρινοί δικαστές να δεσμεύονται από την ετυμηγορία όσων έκριναν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τους κατηγορούμενους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μπορούν να περιμένουν είτε την αθώωσή τους, είτε τη μείωση της ποινής σε περίπτωση καταδίκης – ή έστω τη μη μεταβολή της.
Από την άλλη, κάποιοι που τώρα δεν είναι έγκλειστοι λόγω της αναστολής που τους έδωσε το πρώτο δικαστήριο, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν στη φυλακή.
Εκτός από τους κατηγορούμενους, έφεση έχει ασκήσει και ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος, ζητώντας μεγαλύτερες ποινές για τη διευθυντική ομάδα αλλά και τους πέντε που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη.
Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου 40 οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Οι 7 καταδικασθέντες θεωρούνται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής και είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τους: Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Οι ποινές κάθειρξης είναι τουλάχιστον 13 έτη, πλην του τελευταίου που βαρύνεται με 10ετή κάθειρξη.
Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Σε αυτούς οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα 5 και φθάνουν τα 7 έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των πρώην βουλευτών το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό.
Επίσης δικάζονται και άλλα 32 άτομα που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση – οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Οι υποθέσεις
Οι κατηγορίες αφορούν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, διαπράχθηκαν άλλα δύο κακουργήματα.
Πρόκειται για:
- Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 στη Νίκαια. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, δεν ήταν μία τυχαία ασυντόνιστη στιγμή, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι, αλλά «στοχευμένο και οργανωμένο σχέδιο επίθεσης σε βάρος του».
- Την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου Αμπουζίντ Εμπάρακ το 2012, όταν τάγμα εφόδου από το Πέραμα εισέβαλε χαράματα στο σπίτι του και επιτέθηκε στον ίδιο και σε άλλους συμπατριώτες του την ώρα που κοιμούνταν.
Παράλληλα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα εξετάσει συνολικά τη δράση της Χρυσής Αυγής. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν μία δομημένη και οργανωμένη ομάδα που επί σειρά ετών επέλεγε στόχους και θύματα με κριτήρια προερχόμενα από τη φασιστική της ιδεολογία.
Δεκάδες άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι επιθέσεις κατά των μελών κοινωνικών χώρων (Αντίπνοια, Συνεργείο, κλπ.) και άλλες ενέργειες θα εξεταστούν από το δικαστήριο.
Στην πρώτη δίκη υπήρχε ακόμη η επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, κατά την οποία είχαν τραυματιστεί 9 άτομα. Η υπόθεση είχε εισαχθεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο η κατηγορία μετατράπηκε στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης το οποίο παραγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.